Ziarul de Duminică

Călătorii printre trolli, elfi, păianjeni şi orci/ de Stelian Ţurlea

Călătorii printre trolli, elfi, păianjeni şi orci/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.09.2012, 00:06 207

Jean-Marie Blas de Robles

Muntele de la miezul nopţii

Editura Trei

Traducere din franceză de Doru Mareş. Jean-Marie Blas de Roblès s-a născut în Algeria, în 1954, şi a studiat filosofia la Sorbona. A predat limba franceză în Brazilia, China, la Parlermo şi în Taiwan. A călătorit mult, iar în 1986 a devenit membru al Misiunii Arheologice franceze din Libia. A devenit foarte cunoscut publicului din lumea întreagă în anul 2008, după ce a publicat romanul "Acolo unde tigrii sunt la ei acasă", carte la care a lucrat timp de zece ani şi pentru care a primit Premiul Medicis şi Premiul Romanului FNAC. Acţiunea cărţii de faţă se petrece în Tibet. Bastien Hermina este paznic al unui liceu iezuit din Lyon, pasionat în mod secret de tot ceea ce se referă la Tibet şi la doctrina lamaistă. O întâlneşte pe Rose şi pe fiul acesteia, iar femeia îi ofera posibilitatea să facă o calatorie în Tibet, unde Bastien împlineşte mandala de nisip conform tradiţiei.



J. R R. Tokien

Hobbitul

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Irina Horea. Traducerea versurilor - Ion Horea. Cartea este preludiul trilogiei "Stăpânul Inelelor", povestea unor aventuri extraordinare prin care trece un grup de piticuţi, în căutarea unei comori păzite de dragonul Smaug Magnificul. Participant fără voie în această expediţie periculoasă, Bilbo Baggins, un hobbit iubitor de confort şi lipsit de ambiţii, îşi descoperă spiritul de aventură într-o călătorie în care întâlneşte trolli, elfi, păianjeni uriaşi, orci, dar şi prieteni adevăraţi.

Octavian Paler

Convorbiri cu Daniel Cristea-Enache

Editura Polirom

Ediţia a doua. Prima a apărut în 2007, la foarte scurt timp după moartea scriitorului Octavian Paler, la Editura Corint. Acum - în seria de autor dedicată lui Octavian Paler. "În toate cărţile lui Octavian Paler există o voce multiplicată, un ego care se diminuează voit, ca să înregistreze alteritatea - scrie tânărul critic. Persoana întâi singular nu este rezervată unui anumit narator; prin ea se exprimă, pe rând, diferite identităţi, proiectate şi explorate de un scriitor care ştie să asculte. Când interlocutorul lipseşte, Octavian Paler şi-l creează, dedublându-se şi purtând pasionante dialoguri interioare. Iată de ce ideea unui dialog consistent mi s-a părut a fi în spiritul operei sale. N-a fost nevoie de pledoarii şi «diplomaţie», de tatonări, reveniri şi preparative speciale. Ne-am descoperit, dintr-odată, pe aceeaşi lungime de undă: un clasic în viaţă, dar fără aere magisteriale, şi un critic tânăr care, înainte de a pune pe hârtie afirmaţii şi negaţii rezolute, voia şi vrea să cunoască."

Rosamund Lupton

Sora

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Andreea Bratu. "Când află că sora ei mai mică a dispărut, Beatrice Hemming se întoarce cu primul avion acasă, la Londra. În scurtă vreme, Tess este găsită moartă, aparent o sinucidere, iar poliţia închide dosarul. Convinsă că sora ei nu s-ar fi sinucis niciodată, Beatrice se mută în apartamentul lui Tess şi pătrunde tot mai adânc în viaţa şi în secretele acesteia, în încercarea de a-l descoperi singură pe criminal. Pe urmele lui Tess, Beatrice află despre relaţia ei ascunsă, despre participarea ei la un experiment medical, dar se afundă tot mai mult într-o întunecată cameră a oglinzilor, plină de revelaţii tulburătoare." "Un thriller gotic excepţional... care ascunde, deopotrivă, o forţă devastatoare." - The Guardian.Un roman publicat în 30 de ţări.

Galileo

Science fiction & fantasy, Nr. 4

Millennium Books

"Galileo" este o publicaţie trimestrială editată de Millennium Books din Satu Mare, destinată, cum spune şi titlul, scrierilor sf and fantasy. Acest număr se deschide cu un editorial al lui Horia Nicola Ursu şi cuprinde texte semnate de Aron Biro, Adrian Buzdugan, Oliviu Crâznic, Ian R. MacLeod, Kim Stanley Robinson, Doru Stoica, Narcisa Stoica. Mircea Opriţă semnează un diptic dedicat marilor înaintaşi Felix Aderca şi Adrian Rogoz. Revista se încheie cu un "dosar" John Shirley alcătuit de Horia Nicola Ursu şi Florin Pîtea, care mai cuprinde şi "Isolation Point, California", tradus de Mircea Pricăjan.

Stefan Zweig

Lumea de ieri

Amintirile unui european

Editura Humanitas

Traducere din germană de Ion Nastasia. "Evoluţia Europei între 1895 şi 1941, într-una din cele mai importante cărţi-document ale epocii noastre. Lumea de ieri este Viena şi Europa de dinaintea Primului Război Mondial: o lume sigură, stabilă şi armonioasă, unde libertatea de spirit domnea neştirbită. Lumea în care s-a născut şi a început să scrie, cunoscând celebritatea, Stefan Zweig, în care el a călătorit, s-a îndrăgostit de cultura franceză, a legat mari prietenii intelectuale. Odată cu catastrofa din 1914, lumea aceasta dispare treptat: tronurile se prăbuşesc, ideile se tulbură, o întreagă civilizaţie începe să se scufunde, pentru ca, odată cu venirea lui Hitler la putere, să fie înghiţită de barbaria nazistă."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO