Ziarul de Duminică

Calul troian

Calul troian

Imagine din filmul Troia (2004), in regia lui Wolfgang Petersen

20.07.2007, 21:16 735

Homer, stie oricine, i-a facut pe orgoliosii si totodata vajnicii aparatori ai Troiei sa piarda razboiul lor de zece ani cu aheii dintr-o prostie. Dintr-o curiozitate prosteasca, mai bine-zis: ce altceva ar putea fi sa-ti introduci singur in curte vehiculul incarcat cu dinamita, pentru ca peste noapte sa-i sara portbagajul in aer si sa-ti arda casa! Lectia ii stimuleaza si astazi pe unii, iar pe multi altii pare sa nu-i fi invatat nimic important, de vreme ce inca mai accepta sa repete greseala. Chiar daca opereaza cu tastatura computerului.

Cu nu prea mult timp in urma, a devenit notoriu cazul unui australian cercetat (si acuzat) pentru vina de a fi expediat pe internet peste doua miliarde de mesaje ilegale ce faceau reclama la medicamentul-minune al sexualitatii, Viagra. Si asta inca nu-i decat un fleac, ne asigura cunoscatorii fenomenului, in raport cu mareea de spamuri care bantuie an de an monitoarele, obligandu-te sa cumperi programe antivirus din ce in ce mai perfectionate, sau sa ostenesti fizic, si zilnic, la stergerea manuala a enervantelor mesaje nesolicitate. Fara sa le deschizi, fireste, fiindca nu-ti garanteaza nimeni ca unele dintre ele n-au sa-ti reverse brusc, in hard disk si pe unde se mai poate, multime de ahei electronici, inarmati cu lanci si cu torte de piroman.
Australia este renumita pentru legile stricte pe care le aplica in cazul cetatenilor sai implicati in intoxicarea internetului cu mesaje comerciale nesolicitate. Amenzile sunt de-a dreptul fantastice: 165 de mii de dolari USA pentru prima culpa si aproape un milion pentru recidiva. Nu per ansamblu, ci pe zi. Si asta indiferent de unde actioneaza australianul in cauza, de pe teritoriul national sau din vreun ungher ascuns al lumii. Asa s-a si intamplat cu cel parat de olandezi Autoritatii Australiene pentru Comunicatii si Media. Infractorul inchiriase cu vreo zece mii de dolari pe luna 35 de servere in Tara lalelelor si trudea intens la campania lui subterana. O afacere extrem de profitabila, se vede, din moment ce omul s-a expus riscurilor pecuniare amintite mai sus, iar pe de alta parte nu ezita sa scoata din buzunar sumele piperate necesare investitiei.
Lucrurile sunt cu atat mai simple cu cat aventurierii spamurilor isi pot desfasura prodigioasa activitate globala apeland la o tehnica nesofisticata. Ei evita serviciile comerciale ale internetului, cautand in schimb, pentru potopul lor de mesaje ilegale, furnizori de servicii marunti, de felul celor folositi de justitiabilul australian in Olanda. In felul acesta urmele infractiunii se pierd mai usor, dar nu definitiv si nu intotdeauna.
Un server din categoria pomenita poate trimite in retea, pe ora, o jumatate de milion de mesaje spamate, ceea ce inseamna peste un miliard pe zi. Cifrele sunt colosale si devin si mai impresionante daca le inmultim cu 35, cate servere au fost implicate in modestul caz pirateresc expus aici. Iar daca incercam sa ni-i imaginam pe toti cei nedovediti cu aceasta munca efectuata "la negru", dimensiunea atacului la care sunt supuse continuu micile noastre cetati electronice devine de neinchipuit.
Metafora calului troian trece, prin urmare, dincolo de fictiunea literara. Spamistii rafinati utilizeaza programe de discreta parazitare a computerelor peste care da, la intamplare, productia lor revarsata in intreaga lume. Ajunse la un inalt grad de sofisticare, mesajele sunt concepute in asa fel incat sa preia din memoria computerului-victima adresele acestuia, folosindu-le drept tinte noi si totodata surse sigure de contaminare in epidemia autoregenerativa pe care autorii virusului stiu cand o incep, dar mai stiu (chiar conteaza pe asa ceva) si faptul ca o vor scapa imediat de sub control. O asemenea eruptie in lant a spamurilor, propagata prin computere individuale, eludand asadar segmentul mai strict controlabil al serverelor, face afacerea prospera si imposibil de urmarit.
Autorii de romane politiste au ambitia secreta de a imagina crime perfecte. Producatorii si traficantii de mesaje infractionale se pare ca au si reusit. Iar daca astazi inca se mai poate conta pe rezistenta utilizatorului la tentatia perversa de a deschide in propriul computer burta calului troian, la orizont pandeste ziua cand, pentru a-si declansa lucrarea perfida, mesajul nici nu va mai trebui deschis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO