Ziarul de Duminică

Camera de garda

09.12.2004, 00:00 23



Tanara femeie, 29 de ani, insarcinata in 40 de saptamani, cu o burta foarte mare, miscandu-se greu, cu dureri si contractii. Chemata la - posibil - ultimul control, la spitalul unde se va interna sa nasca. Orele 08.30, intr-o zi de luni. La camera de garda, o aglomeratie ingrozitoare.



Foarte cald, nu mai sunt locuri libere pe scaune, aer irespirabil, putin si alterat de tot felul de miasme. In fine, s-a eliberat un loc. Nu i l-a oferit cineva, s-a eliberat. Doctorul ei a chemat-o la 08.30. Nu mai e aici, s-a dus sus pe sectie, are un caz. Sotul se intereseaza de formalitati si descopera ca trebuie sa stea la marea coada de la biroul de primire. Ca sa obtina o fisa de prezentare. Care trebuie contrasemnata de medic. Dupa care, pe baza fisei, se face foaia de internare, la acelasi birou de primire, dar la o alta coada, la fel de mare. Gravida sta acum jos, dar scaunele de plastic sunt extrem de inguste, rigide si incomode. Orice pozitie e neplacuta, dureroasa. Formalitatile dureaza o ora si jumatate. Gravidei i se face rau in mijlocul acelei vanzoleli de nedescris. Norocul ei ca o vede o asistenta. O duce in camera de garda de la obstetrica-ginecologie, care in tot acest timp a stat goala.



Orele 10.30. Gravida primeste o camasa de noapte si un halat de molton uzat. Sotul este invitat si el sa urce pe sectie, la etajul 2. El cara bagajele. Gravidei i se ofera, totusi, un scun cu rotile, pentru ca e deja livida. Se ajunge cu liftul la etajul 2. "Puteti sa asteptati in sala de mese", i se spune sotului. Sala de mese e goala, in capatul holului. Omul se duce acolo, asaza bagajele intr-un colt si asteapta, in picioare. Imediat se trezeste cu o bucatareasa grasa cu mustata, care urla la el, aratand cu degetul: "Aici n-au voie decat gravidele, iesiti pe hol!".



"Pai, aici mi s-a spus sa astept!".



"Nu-i adevarat!", urla mamaia, "n-aveti voie sa stati aici jos!".



"Ma vedeti pe mine ca stau jos?".



"Nu conteaza, iesiti afara!", urla grasa cu ochii scosi din orbite.



"Sa ma scoata afara cine m-a trimis aici!", zice sotul.



"Si cine v-a trimis?!?".



"O doamna blonda, in uniforma verde".



"Blonda? Doctorita C. Lasa c-o intreb io acuma!".



Pleaca. Revine si mai furioasa.



"Nu v-a trimis ea aici!".



Probabil, in spitalul asta mare sunt multe doctorite si asistente blonde in uniforma verde.



"Iesiti afara!".



Sotul isi da seama ca orice discutie e inutila. Iese.



In sala de mese intra o lehuza cu sotul ei. El i-a adus de mancare si o sticla cu apa plata. Se asaza la o masa sa manance impreuna. Sunt frumosi asa, cum stau in lumina soarelui de dimineata, aureolati. Gesturile lor simple sunt pline de tandrete. El ii face sandwich-uri. Se vede ca ea a trecut cu bine de nastere, ca si copilul e bine, ca ei se iubesc. Nu-si vorbesc. Se uita unul la altul si mananca. Apare insa iar grasa cu mustata, urland catre barbat: "Iesiti afara, aici n-au voie decat gravidele, sa ramana numai dansa!".



Omul e surprins, dar e timid.



"Pai, voiam sa mananc si eu cu sotia mea...".



"Nu ma intereseaza, n-aveti voie, iesiti afara!".



El se uita intrebator la sotie. Ea da din cap obosita: "Lasa, du-te...".



Sotul isi ia o felie de salam si se muta 3 metri mai incolo, pe hol. Usile duble ale salii de mese sunt larg deschise. Sotul se sprijina de un perete, cu fata la sotia lui. Mananca amandoi si se uita unul la altul. Apoi lehuza se scoala greoi si ii aduce si lui sticla cu apa.



Gravidei i se fac teste si analize. Nu, nu va naste inca. Dar i se fac injectii pentru provocarea dilatatiei optime. Cu doctorul ei tot nu s-a intalnit. E ocupat pe undeva. Mai trece o ora. Cu rezultatele testelor, gravida este trimisa inapoi, la parter, la camera de garda, unde s-ar afla doctorul. De data asta, fara scaun cu rotile. In agolmeratia de la parter, sotul afla ca, de fapt, doctorul nu e acolo, nici n-a coborat de cand a venit, e sus, pe sectie, la el in birou. Gravida si sotul ei urca iar la etajul 2. Da, doctorul era la el in birou, dar nimeni n-a observat asta, asistentele habar n-aveau si nici nu s-au informat. Mai trece o jumatate de ora. Gravidei i se ofera doua solutii: sa astepte in spital efectul injectiilor, sau sa mearga acasa. Daca se declanseaza nasterea, sa vina repede inapoi. "Nu, multumesc, nu raman aici, ma duc acasa".



Coboara cu sotul inapoi la parter, se schimba in vestiar, gasesc apoi un loc liber in holul de la intrare, sotul cheama un taxi, vine taxiul in 10 minute, gata, au scapat, vor ajunge acasa. E aproape ora unu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO