Ziarul de Duminică

Cand Jean redevine Ioan

13.04.2007, 16:44 560

Unul dintre sculptorii romani cu succes la Paris a fost si este Parvan. Asa scrie pe afisele pariziene inca de la inceputul anilor '90. Din pacate, artistul foarte apreciat pentru plasticitatea cu care a lucrat bronzul s-a stins in 1998, fara ca in tara sa se bucure de o recunoastere oficiala. Postum, insa, sculpturile sale, in majoritate arlechini, personaje vesel-triste, au fost bine speculate pe piata libera. A fost epoca lui Jean Parvan. Din luna martie a.c., Arlechinii lui Parvan au intrat pe piata oficiala de arta, se vand la licitatii, iar artistul si-a recapatat numele de botez, Ioan Parvan.
Jean a devenit Ioan o data cu licitarea unei sculpturi datate 1984 si prezentata de criticul Mircea Deac. Un ansamblu de doi arlechini, lucrare in bronz, s-a vandut la pretul de pornire, 10.000 lei. Dupa acest prim semnal, au revenit pe piata libera dar si la licitatii, bronzuri ale lui Parvan care erau de mai multi ani tranzactionate semiclandestin. Un alt arlechin, mai simplu din punctul de vedere al compozitiei decat primul, care nu a putut fi datat si care nu este nici semnat, ca majoritatea bronzurilor lui Parvan, a fost adjudecat la licitatie cu 12.500 lei, fata de 6.000, suma de pornire. Aceasta este scurta revenire pe piata oficiala din Romania a unui artist care a cucerit Parisul la inceputul anilor '90 si care a ramas un preferat al multor galerii din capitala Frantei. In Romania a avut insa parte de aproape zece ani de cariera clandestina. Sculpturile sale, arlechini in majoritate, s-au vandut in talciocuri, la targurile anticarilor, prin galerii. Piesele au fost turnate in orice atelier unde erau conditii sa fie prelucrat bronzul. Cizelarea s-a facut dupa fotografii. A fost o perioada in care s-a scormonit prin toate cotloanele Combinatului Fondului Plastic dupa ipsosuri ramase de la Parvan, sau macar atribuite acestuia, s-au recompus arlechini din fragmente. In foarte putine cazuri s-a pus problema autenticitatii, pentru ca tusa artistului este de neconfundat. In plus, afisul unei expozitii pariziene si cateva fotografii din expozitie au folosit ca baza documentara.
Pentru cei care au multiplicat si vandut sculpturile lui Parvan, acesta a fost Jean Parvan si asa a si fost mentionat in toate textele din presa despre piata libera de arta. Asa semiclandestin, Parvan a adus castiguri frumusele. Tot comerciantilor semiclandestini li se datoreaza si faptul ca Parvan are o cariera postuma in Romania. O prima tentativa de oficializare a artistului a fost in decembrie 2003, cand un bronz atribuit lui Parvan a fost scos la licitatie. Nu a fost nici o oferta insa, iar piesa a reaparut la vanzare dupa mai multe luni, dar fara mentionarea autorului. In continuare nici o oferta.
Acum Parvan este oficial Ioan Parvan si are cota maxima 12.500 lei plus taxe, adica aproximativ 4.000 de euro. La Paris, se vinde mai scump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO