Ziarul de Duminică

Cand si de ce ii cerem socoteala lui Dumnezeu

08.06.2007, 22:56 35

Primesc un mail "circular" cu mentiunea "Merita citit!". Aflu ca "fiica lui Billy Graham a fost intrebata cu privire la atacurile din 11 septembrie 2001: "Cum a putut Dumnezeu sa lase sa se intample asa ceva?". "A dat un raspuns foarte profund si inspirat": "Cred ca Dumnezeu este adanc intristat de aceasta, dar noi de ani de zile Ii spunem sa iasa din scolile noastre, din guvernul si din vietile noastre. Si, fiind El un adevarat gentleman, cred ca pur si simplu S-a dat calm la o parte (...) Cineva a spus ca mai bine nu am citi Biblia in scoli, iar noi am spus O.K. Apoi, dr. Benjamin Spock a spus ca nu ar trebui sa ne plesnim copiii atunci cand se poarta urat, pentru ca aceasta le-ar afecta mica lor personalitate si stima de sine (fiul dr. Spock s-a sinucis). Iar noi am spus O.K. Apoi, cineva a spus ca profesorii nu ar trebui sa-i disciplineze pe copii atunci cand gresesc. (...) Iar noi am spus O.K. Apoi, cine stie ce membru inteligent al consiliului de conducere al vreunei scoli a spus ca, baietii fiind baieti, vor face dragoste oricum, deci ar trebui sa le dam fiilor nostri prezervative. Iar noi am spus O.K. Apoi, unii dintre alesii nostri de varf au spus ca nu conteaza ceea ce fac in viata lor privata atat timp cat isi fac treaba la slujba (...) Apoi, cineva a spus sa tiparim reviste cu femei goale, in semn de respect si apreciere a frumusetii feminine. Iar noi am spus O.K. Apoi, altcineva a impins acea apreciere un pas mai departe, publicand fotografii cu copii goi. Iar noi am spus O.K., au dreptul la libera exprimare."
Si tot asa. In mod evident, nu avem in fata "un raspuns foarte inspirat", ci un discurs construit dupa toate regulile oratoriei si repetat cu grija.
Cum mailul nu preciza cine e Billy Graham (si nici cum o cheama pe fiica lui), am presupus ca e vorba despre una dintre victimele lui 9/11. Eroare. E un pastor evanghelist. Ei, bine, doresc sa-i raspund fiicei pastorului, pastorului insusi, dar si celor care le promoveaza mesajul.
Da, merita citit - ca orice alta opinie despre orice, de altfel. In ceea ce ma priveste, cred in Dumnezeu, dar nu ma intreb "Cum a permis asta si aia?" si nu Ii cer socoteala. In acelasi timp, mi se pare o blasfemie sa ti-L reprezinti ca pe "un gentelman" care, ofuscat ca i se intoarce spatele, intoarce spatele la randul Lui! si ridicol (sau chiar ticalos) sa amesteci in aceeasi oala pedofilia si refuzul de a "plesni" copiii nazdravani! In plus, m-a lasat cu gura cascata paranteza cu fiul dr. Spock: sa inteleg ca s-a sinucis pentru ca n-a fost batut bine?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO