Ziarul de Duminică

Canova, dans si desen

Canova, dans si desen

Antonio Canova, Dansatoare ce isi ridica fusta, 1780-1810, creion

05.10.2007, 15:05 136

In cadrul unui amplu program de colaborare intitulat Via Cultura, intre orasul Bassano del Grappa din Italia si Bucuresti, Muzeul Municipiului expune, sub ingrijirea stiintifica a Institutului Italian de Cercetare si Studiu asupra Operei lui Canova si a Neoclasicismului, douasprezece desene datorate marelui sculptor Antonio Canova (1757-1822).

Este o ocazie rara pentru publicul romanesc de a admira opere originale ale acestui artist, unul dintre corifeii artei europene din perioada neoclasicismului si preromantismului, cu o influenta imensa asupra dezvoltarii gandirii artistice din epoca sa.
Desenele fac parte, cu precadere, dintr-un ciclu de 33 de lucrari dedicate dansului si prefigureaza opere sculpturale cunoscute. Ele sunt deopotriva schite, dar au si o valoare autonoma, prin profunda intelegere a dinamicii si expresiei formelor, care se orienteaza dupa ritmurile construite aproape muzical. Canova dovedeste o profunda cunoastere a reliefurilor sculpturale antice, pe care le interpreteaza intr-o maniera proprie, avand un farmec greu traductibil in cuvinte. Mai mult decat in sculptura sa, unde este un maestru incomparabil al suprafetelor marmoreene indelung polisate, ce amintesc de statuara greaca, mai ales de cea elenistica, pe care o putea cunoaste din copiile romane, Canova este mai alert in desene, anticipand modernitatea unor Bourdelle sau Rodin.
In aceste lucrari Canova se dovedeste un extraordinar desenator, care reuseste sa surprinda miscarea, la fel cum o va face mai tarziu Delacroix, care spunea ca un artist trebuie sa fie in stare sa deseneze un om care cade de la etaj. In acest sens este elocvent desenul reprezentand unsprezece dansatoare, schita pentru relieful Gratiile si Venus dansand, care se distinge prin dinamica exceptionala a trupurilor si a valurilor fluturande, sau plansa cu cele cinci dansatoare cu voaluri si haine diafane, unde se transcrie, intr-o ritmica sacadata, insasi esenta dansului. In conceptia lui Canova-desenator, corpurile isi pierd parca materialitatea, devenind flacari agitate de vant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO