Ziarul de Duminică

Cartea de arta

Cartea de arta
29.04.2009, 14:27 37

Istoria Gustului

Coordonata de Paul Freedman
Editura Vellant
 
Paul Freedman este profesor de istorie la Universitatea Yale, o autoritate in istoria medievala a Spaniei si autor al lucrarii "Images of the Medieval Peasant". Zeci de ani a cautat – si a gasit – mancaruri rafinate si noi experiente culinare in numeroase tari. Rezultatul este acest masiv si superb volum, cu 238 de ilustratii, dintre care 97 color, in care este vorba, de fapt, despre o noua istorie a bucatariei. 
"Gustul, spune el, nu este rezervat doar unei aristocratii (…) La mijlocul secolului al XX-lea, interesul istoricilor pentru conditiile sociale si, in special, pentru istoria oamenilor obisnuiti a ridicat, inevitabil, intrebari despre cum traiau taranii si muncitorii in trecut; cat de bine sau de rau se hraneau; cum faceau fata impredictibilitatii recoltelor, aprovizionarii cu hrana si preturilor. (…) In acest volum sunt comparate mai multe zone, de-a lungul unei vaste perioade de timp, culminand cu fenomenul modern al alegerilor la nivel global, aparitia restaurantului si sabia cu doua taisuri a tehnologiei alimentare. Preocuparea pentru gust, inteles nu doar ca aroma, ci si ca producere a unui efect impresionant si artistic, confera unitate extrem de diferitelor lumi culinare descrise aici."
Volumul cuprinde: Evolutia gustului in preistorie – de Alan K. Outram; Gusturile Greciei si Romei antice – Veronika Grimm; Gust si gastronomie in China imperiala – Joanna Waley-Cohen; Nasterea bucatariei islamice medievale – H.D.Miller; Mancarea si gustul in Europa medievala – C.M. Woolgar; Moda culinara dupa Renastere – Brian Cowan; Inovatii culinare incepand din 1800 – Hans J. Teuteberg; Bucataria franceza in secolele al XIX-lea si al XX-lea – Alain Drouard; Evolutia restaurantului – Elliott Shore; Noul pesisaj al gastronomiei – Peter Scholliers. Toti autorii sunt mari profesori la universitati americane sau vest-europene. Traducere de Raluca Cimpoiasu, Andra Stoica, Madalina Tureatca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO