Ziarul de Duminică

CARTEA DE ARTA

CARTEA DE ARTA
19.08.2009, 14:10 21
Magda Mihailescu
Francois Truffaut - Barbatul care iubea filmele
Editura Curtea veche
 
Cuvant inainte de Serge Toubiana, director general al Cinematecii Franceze. O excelenta carte despre regizorul de film socotit un clasic care a tulburat apele modernitatii, cum spune autoarea, cel care a facut filme programate din nastere a se impotrivi unul altuia. „Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu a fost purtat pe brate, din succes in succes. Cel mai cunoscut cineast francez de dupa razboi (as adauga si cel mai iubit, cu riscul de a-mi ajunge la ureche oftatul lui Gide: Helas!) a trait spaima caderilor, a refuzului unor filme, destule. Si-a dorit, mai mult decat oricine, sa aiba publicul de partea sa, dar adevaratele succese populare au fost putine in timpul vietii sale. Esecurile – mai multe decat s-ar putea banui. Filmele, chiar si cele neintelese sau refuzate la vremea lor, si-au dobandit insa libertatea de a fi privite asa cum si-ar fi dorit cineastul. Istoria il va aseza alaturi de maestrii sai, pentru a intretine paradoxul cinestului-autor, creator al unor opere personale si, in acelasi timp, cu succes la public. Timpul a lucrat in favoarea lui. Nu l-a despuiat de aura."
„Truffaut ar fi fost mandru de Magda Mihailescu." (Ronald Bergan, criticul de film al ziarului The Guardian, editorul volumului Fran'ois Truffaut — Interwies) „Magda Mihailescu scrie despre filmele lui Francois Truffaut ca si cum ar fi fost de fata la facerea lor. Ca si cum ar da «Motor!» la un making of. Magda Mihailescu a scotocit ani in sir in arhive, a pritocit fiecare detaliu, a confruntat parerile tuturor autoritatilor in Truffaut — doar pentru toate astea, recunostinta noastra ar fi deplina. Dar autoarea mai face un lucru care este emotionant: ne impartaseste pasiunea ei pentru acest mare cineast. Francois Truffaut citit de romanca noastra care nu l-a cunoscut decat pe panza marelui ecran ne devine apropiat. Cartea de fata e ca un gros-plan pe sufletul lui." (Alex. Leo Serban)

  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO