Ziarul de Duminică

Cartea de economie

Cartea de economie
07.01.2009, 14:40 22

Alan Greenspan
Era turbulentelor
Editura Publica
 
 
Supranumit „Oracolul", „Economistul economistilor" sau „Maestro", Alan Greenspan a fost, probabil, cel mai puternic personaj al scenei economice mondiale de la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI. Cartea pe care v-o prezentam este atat o autobiografie, cat si un rezumat al credo-ului sau economic, insotit de o sumedenie de previziuni si convingeri ale autorului privind marile schimbari cu care ne vom confrunta sub efectele globalizarii.
S-a nascut pe 6 martie 1926 la New York. In 1943 absolva Washington High School. Nu este recrutat in armata americana din motive medicale si isi amana inceperea studiilor universitare pana in 1945 (timp in care este muzician profesionist in grupul lui Henry Jerome). Isi obtine licenta in economie la Universitatea din New York, in anul 1948. Isi ia masterul in 1950 si, in acelasi an, devine doctorand al Universitatii Columbia. In 1968 se implica in viata publica, in calitate de consultant si, apoi, de director de studii politice pentru campania presedintelui Richard Nixon.
La 11 august 1987, este numit (de catre Ronald Reagan) cel de-al 13 presedinte al Rezervei Federale a Statelor Unite (succedandu-i lui Paul Volcker). Desi cifra (13) este fara noroc (in octombrie 1987 survine marele crah), Greenspan o face norocoasa, izbutind sa gestioneze criza fara cusur. Felul in care s-a aflat la cabina de comanda a destinelor economice ale lumii i-a facut pe presedintii George Bush, Bill Clinton si George W. Bush sa-l reconfirme in functie pana in februarie 2006. Pentru amatorii de teorii conspirationiste, trebuie spus ca Alan Greenspan a fost prezent la o conferinta a gruparii Bilderberg in anul 2002.
Influenta acestui „expert suprem" ramane si astazi incontestabila, iar cartea sa este un ghid exceptional prin perioada celor 20 de ani cat a fost presedinte al FED. De la miscarile subtile la crizele majore si rasturnarile fundamentale din viata economica, de la panica bursiera din 1987 la socul din 11 septembrie, de la optimismul lui Reagan la turbulentele de sub Bush, Alan Greenspan ne restituie culisele lumii contemporane si ne ofera analizele sale economice stralucite.
Ca bonus, versiunea romaneasca a cartii integreaza un capitol special pe tema crizei economice actuale, din finalul caruia citam o profetie cu reverberatii cu totul speciale: „Eu ma astept in continuare sa vad rate ale dobanzii mai mari pe termen lung, in Statele Unite, de-a lungul deceniului care va urma – obligatiuni de stat care uneori vor flirta cu randamente scrise din doua cifre si actiuni, proprietati imobiliare si alte active aducatoare de venit a caror performanta se va mentine ceva mai domolita in urmatoarele doua decenii, fata de cum arata in cele doua decenii precedente. Spre aceasta provocare trebuie acum sa se intoarca politica economica. Baloanele speculative, fenomenele economice care ne-au influentat si ne-au zdruncinat in asemenea masura existentele in ultimii ani vor fi de mai mica importanta in viitorul previzibil. Motivul este simplu: baloanele speculative se formeaza in perioade de amplu acces la creditare si de dobanzi scazute pe termen lung – conditii cu care lumea este putin probabil sa se mai intalneasca ani de zile de acum inainte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO