Ziarul de Duminică

Cartea de economie

Cartea de economie
18.03.2009, 15:09 28

Henry Mintzberg

Ascensiunea si declinul planificarii strategice
Editura Publica
 
"Intr-un fel, ne spune autorul, aceasta este o carte de istorie, despre asa-numita planificare strategica. Prin literatura care i-a fost dedicata, putem urmari povestea acestui concept pornind de la originile sale din 1965, continuand ascensiunea spre culmi si terminand cu declinul sau de mai apoi. Prin aceasta, vom cauta sa aflam date pretioase despre planificare, despre strategie si despre relatia dintre ele. Totodata, vom cauta sa intelegem, intr-un camp de interes mai ingust, cum reuseste literatura de management sa se lase uneori dusa de val: intr-un plan mai general, care este locul cuvenit analizei in organizatii: si, dintr-un punct de vedere ceva mai practic, ce roluri utile pot fi jucate astazi in organizatii de planificatori si planuri, dar si de planificare. Povestea maririi si decaderii literaturii strategice, cu alte cuvinte, ne invata cate ceva nu doar despre metoda formala in sine, ci si despre cum functioneaza organizatiile si despre cum reusesc sau nu managerii sa faca fata acestei functionari, ca si despre felul cum noi, ca fiinte umane, gandim si uneori incetam sa o mai facem".
Volumul este structurat astfel: capitolul 1 ne face o introducere a conceptelor, capitolul 2 opereaza o trecere in revista a ceea ce a fost planificarea strategica; capitolul 3 scoate in evidenta dovezile privind rezultatele acestei planificari. Doua seturi de de observatii critice la adresa procesului sunt dezvoltate in capitolul 4 („pericolele" mai evidente) si in capitolul 5 (erorile sale profunde), acesta fiind, de fapt, miezul discutiei. Ultimul capitol, al saselea, evalueaza consecintele si ne arata ce-ar putea face planificatorii cu observatiile anterioare.
Henry Mintzberg este profesor de Strategie si organizare, precum si titularul catedrei pentru Studii de management la Universitatea McGill din Canada. A cucerit de doua ori Premiul McKinsey pentru cel mai bun articol din publicatiaHarvard Business Review. Conform clasamentului Thinkers 50, Mintzberg se numara printre primii 50 cei mai influenti ganditoriglobali de business ai lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO