Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE / Elita globala a puterii si lumea sa

CARTEA DE ECONOMIE / Elita globala a puterii si lumea sa
07.10.2009, 15:52 58
David Rothkopf
Superclass
Editura Publica
"Aceasta carte este despre putere. Despre faptul ca puterea lanivel global este concentrata in mainile unui numar foarte mic deoameni. Este o carte despre cine sunt acestia, despre modul in carepot fi ei comparati cu elitele epocilor trecute si despre felul incare se deosebesc de noi, restul muritorilor. Mai presus de orice,insa, subiectul il constituie, pe de o parte, impactul profund pecare acest grup il are asupra vietilor noastre si, pe de alta,modul in care el impune cursul lumii moderne".
David Rothkopf a identificat aproximativ 6.000 de astfel depersoane. Printre ei sunt sefi de state, generali, fetebisericesti, vedete rock, dar marea majoritate sunt oameni deafaceri, din toate regiunile geografice: 33 la suta dinAsia-Pacific, 21 la suta din America de Nord, 28 la suta dinEuropa, 12 la suta din America Latina si 5 la suta din Africa.Criteriile folosite pentru a selecta membrii elitei suntcomplicate, dar nu acestea conteaza. Conteaza cum aceasta elitaconduce guverne, corporatii, mijloace de informare in masa,religii, organizatii teroriste. Conteaza cum reusesc ei sa necontroleze prezentul si sa ne configureze viitorul.
Redactata pe baza a numeroase interviuri realizate inexclusivitate si pe o relatare generoasa si originala,Superclass dezvaluie o societate privilegiata, cu care multidintre noi nu suntem familiarizati, desi membrii acesteia siactiunile lor ne afecteaza vietile in mod fundamental.
Cartea analizeaza in profunzime legaturile dintre comunitatileglobale ale liderilor care controleaza cea mai mare parte a averiiplanetei. Ea reprezinta o examinare originala a tendintelor dininteriorul Superclasei, tendinte care ne schimba politicile, netransforma institutiile si modeleaza lumea in care traim.
"David Rothkopf a scris o carte extraordinara, despre aceioameni care sunt implicati in transformarea puterii economice sipolitice mondiale, cât si despre modul in care fac asta si motivelecare-i anima. Daca vreti sa stiti cum sunt stabilite alegerile pecare le aveti de facut sau cum va sunt conditionate vietile, atuncitrebuie neaparat sa cititi aceasta carte." (Clyde Prestowitz,Presedintele Institutului de Strategii Economice si autor al cartiiThree Billion New Capitalists). "Superclass,o cartespectaculoasa si un stil sclipitor, reprezinta esenta observatiilorfacute de David Rothkopf in legatura cu relatiile si interactiuniledintre cei mai influenti, bogati si celebri dintre semenii nostri.Autorul descrie in chip fascinant modul in care aceste conexiuniconfigureaza peisajul economiei si politicii globale, la oraactuala, ca si felul in care vor influenta ele viitoareleinstitutii si strategii ale planetei." (Robert D. Hormats,Vicepresedinte al Goldman Sachs International si autor al cartiiThe Price of Liberty: Paying for America's Wars). "O taxonomieantrenanta si bine documentata a celor bogati si puternici, carestabilesc politica externa si conduc marile afaceri intr-o lumeglobalizata. Rothkopf ne ofera povestea din spatele Omului deDavos." (Joseph E.Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentruEconomie). "Gratie combinatiei unice oferite de autor - de analiza,interactiune directa cu subiectii sai si scriitura plina de culoare- aceasta carte devine o lectura obligatorie pentru cei interesatisa inteleaga geneza clasei conducatoare in noua economie globala."(Ernesto Zedillo, Director al Centrului pentru StudiulGlobalizarii, al Universitatii Yale si fost presedinte alMexicului). "Activitatile unei elite cosmopolite din ce in ce mainumeroase au efecte profunde. Ele pot fi extrem de dezirabileatunci când promoveaza cooperarea internationala, dar devincontroversate atunci când interesele elitei sunt altele decât celeale cetatenilor obisnuiti. Cartea lui David Rothkopf sondeaza cuperspicacitate aceste problematici si ar trebui citita de totiaceia care sunt preocupati de economia mondiala si de sistemulglobal aflat in evolutie." (Lawrence H. Summers, fost Secretar alTrezoreriei Statelor Unite). "Un portret extrem de reusit al eliteiglobale a vremii noastre. Expert si sustinator al globalizarii,David Rothkopf isi cunoaste subiectii si politicile acestora. Elapeleaza la istorie, psihologie, economie si la o multime depovestiri relevante, pentru a ridica noi si tulburatoare intrebaridespre fenomenul globalizarii, asa cum il cunoastem noi. Carteaeste inteligenta si amuzanta. Iar daca se intâmpla sa fiti unadmirator al globalizarii, care lasa prosperitatea si stabilitateape seama pietelor obiective, aceasta lucrare va va pune serios pegânduri." (Nancy Birdsall, Presedinte al Centrului pentruDezvoltare Globala).
Consultant si profesor, David Rothkopf (n. 1955) estepreocupat de globalizare, pe care o urmareste in diverse zone aleeconomiei: pe pietele emergente, in politicile comerciale saureforme. In timpul administratiei Clinton s-a ocupat de politici decomert exterior, iar apoi a condus firma Kissinger Associates. Inprezent este presedinte si CEO al Garten Rothkopf, o firma deconsultanta specializata in investitii si gestiunea riscului pepietele emergente, si cercetator invitat la Fundatia Carnegiepentru Pace Internationala. In aceasta calitate a publicat in 2005cartea Running the World: The Inside Story of the NationalSecurity Council and the Architects of American Power. Peste150 de articole semnate de David Rothkopf au aparut in publicatiide prestigiu precum New York Times, Washington Post, FinancialTimes sau Foreign Affairs.

Traducere de Alina Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO