Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE / Societatea belsugului

CARTEA DE ECONOMIE / Societatea belsugului
10.09.2009, 15:06 75
Milton Friedman. Rose Friedman
Libertatea de a alege
O declaratie personala
Editura Publica
Cartea apare in "Co-lectia de economie" a editurii, careinsumeaza teorii si analize care au modelat stiinta economiei si,implicit, vietile noastre. Traducere de Laura Sibinescu si MonicaSibinescu. Prefata de Crenguta Nicolae, redactor sef adjunct la"Business Magazin".
Daca v-ati intrebat vreodata de ce platiti pensia altcuiva inloc sa economisiti pentru propria pensie, sau de ce banca centralanu tine sub control inflatia si recesiunea, conform obiectivelorpentru care a fost creata, sau de ce unii angajati au parte de untratament mai bun decat altii, cititi "Libertatea de aalege".
In aceasta carte clasica despre economie, libertate si relatiiledintre cele doua, Milton si Rose Friedman explica modul in careexplozia legilor si a reglementarilor a erodat libertatea fiecaruiadintre noi si ne-a afectat prosperitatea. Pornind de la exemplulStatelor Unite, autorii propun spre analiza capitalismul competitivca sistem al libertatii economice si politice, cu implicatiipozitive pentru functionarea interna a societatii. Puternica siconvingatoare, "Libertatea de a alege" ne explica ce trebuie saschimbam ca sa fim din nou sanatosi economic si liberi. "As vrea calumea sa isi aminteasca de mine ca de un prieten al libertatii.Daca analizezi istoria, vezi ca, oriunde exista crestere economicasi unde capitalimsul infloreste, oamenii traiesc mai mult si maibine." (Milton Friedman).
"Milton Friedman readuce in atentie adevarul si ne amintestecat de liber si imbelsugat poate functiona societatea - daca iipermitem. De aceea a meritat Premiul Nobel pentru economie si deaceea merita sa cititi aceasta carte." ("Reader's Digest") "O carteremarcabila pentru claritate, candoare, logica si parerea explicitadespre implicatiile politice." ("The New York Times Book Review")"Excelenta aceasta carte. Nu am mai citit o descriere atat dedirecta si simpla a relelor din societatea noastra si nici amasurilor pe care noi, ca cetateni intr-o democratie, ar trebui sale luam." ("Chicago Sun Times") "De-a lungul generatiilor, existafoarte putini oameni cu idei suficient de originale ca sa modificevizibil directia civilizatiei. Milton este unul dintre acesticativa oameni." (Alan Greenspan)
Milton Friedman (1912 - 2006) a influentat decisiv politicileeconomice din secolul 20 nu numai in Statele Unite, ci si inAmerica de Sud, Orientul Indepartat sau Europa de Est. Din a douajumatate a anilor '50, Friedman incepe sa publice studii si ipotezedespre monetarism. Numele sau este legat de schimbarea fundamentalaa rolului acordat politicii monetare si puterii bancii centrale,care se produce odata cu aparitia cartii "O istorie monetara aStatelor Unite, 1867 - 1960", scrisa in colaborare cu AnnaSchwartz. In aceasta carte sustine teza conform careia "Inflatiaeste, oriunde si oricand, un fenomen monetar."
In 1976 este rasplatit cu premiul Nobel pentru economie pentrurealizarile sale in analiza consumului, istoria si teoria monetarasi demonstrarea complexitatii politicii de stabilizare.

Dupa 1970, Milton Friedman isi petrece din ce in ce mai multtimp militand pentru libertatea de asociere, comertul liber sauresponsabilitatea individuala printr-o serie de aparitiitelevizate, interviuri si dezbateri. In 1980 pregateste alaturi deRose Friedman, sotia sa, o serie de documentare, Free to Choose, incare abordeaza direct principalele teme ale economiei de piata.Aceste documentare si ideile expuse anterior in cartea "Capitalismsi libertate" sunt reluate intr-un stil mai putin abstract in"Libertatea de a alege", care devine un bestseller si o carte dereferinta pentru valorile capitalismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO