Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
27.01.2009, 16:59 20

 

 

Dinu C. Giurescu

 

De la Sovromconstructii nr. 6 la Academia Romana

 

Amintiri. Marturii

Editura Meronia
Cand guvernul „de larga concentrare democratica" a fost impus de sovietici, la 6 martie 1945, Dinu C. Giurescu avea 18 ani. Intreaga viata, pana in 1988, a trait in Republica Populara si in Republica Socialista Romania. Un scurt interval l-a petrecut in Statele Unite Unite ale Americii (1988-1990), apoi a revenit in Romania. Cartea de fata este un fel de dare de seama despre ce i s-a intamplat in aceste decenii de existenta. In afara de ultimele pagini, in care isi pune intrebari in legatura cu regimul si cu ceea ce i s-a intamplat, cartea este o insumare detaliata a momentelor vietii sale.
 

 

Neagu Djuvara

Razboiul de saptezeci si sapte de ani (1914-1991) si premisele hegemoniei americane
 

Eseu de istorie-politologie

Editura Humanitas
Razboiul de saptezeci si sapte de ani este, conform pledoariei profesorului Neagu Djuvara, o sintagma ce are sanse reale de a se impune istoricilor din veacurile viitoare. Asa cum se vorbeste azi de Razboiul de treizeci de ani sau Razboiul de o suta de ani din secolele trecute, perioada cuprinsa intre cea dintai conflagratie mondiala (1914) si prabusirea Uniunii Sovietice (1991) are toate sansele de a se impune atentiei opiniei publice drept o epoca pe care si-a pus pecetea, implacabil si in ultima instanta, marele razboi pentru revelarea puterii americane, careia ii revine pe mai departe rolul de a domina ultima faza a civilizatiei occidentale. Doar ca „imparatia" Statelor Unite va fi de scurta durata, pentru a lasa locul unei lungi perioade de dezordine generala si de tulburari haotice.

 

Romania postdecembrista 1

 

De la regimul comunist la regimul Iliescu

 

Virgil Magureanu in dialog cuAlex Mihai Stoenescu

Editura RAO
„Am incercat sa schitez cateva raspunsuri referitoare la evenimentele cruciale intamplate in Romania – spune Virgil Magureanu – incepand cu neuitatul an 1989." O carte in care sunt atinse mai multe teme incitante: implicarea sovietica in 1989 (cu toate ca Virgil Magureanu nu spune totul si ocoleste cu abilitate locurile prea sensibile care ating zona secretului de stat, volumul este extrem de valoros pentru istorici si pentru cititorul obisnuit, care aude o voce foarte autorizata vorbind despre implicarea straina – anume sovietica – in evenimentele din decembrie 1989 si care neaga denumirea de revolutie pentru ceea ce s-a intamplat atunci); caderea guvernului Roman (aflam care a fost esenta luptei pentru putere in primele luni ale anului 1990 si cum a continuat sa actioneze Securitatea, desi oficial era moarta; insa marturiile cele mai interesante par a fi cele legate de culisele mineriadelor, de reactiile liderilor si de rolul pe care il joaca in politica orgoliul personal si caracterul oamenilor; cu aceasta ocazie, citim si o analiza avizata a cauzelor caderii guvernului Roman); marturii esentiale despre istoria recenta (aflat pentru prima data in fata unui istoric care nu se sfieste sa lanseze intrebari incomode si sa caute cu orice chip sa obtina un raspuns, Virgil Magureanu dezvaluie, uneori printre randuri, lucruri esentiale despre istoria recenta a Romaniei, despre primii doi ani de libertate anarhica in care statul prabusit in decembrie 1989 si – lucru extrem de grav – lipsit de un serviciu secret care sa-l protejeze incearca sa-si recladeasca primele institutii democratice).


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO