Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Din adancul timpului pana acum douazeci de ani

CARTEA DE ISTORIE/ Din adancul timpului pana acum douazeci de ani
03.02.2010, 14:43 34
German A. de la Reza
Inventareapacii
Istoria proiectelorconfederative de la ducele de Sully la SimonBolivar
Editura Logos
In istoria civilizatieigrecesti, un rol aparte l-au avut primele anfictionii, care erauligi sau confederatii de popoare ale caror delegati se reuneau incongres in jurul unui sanctuar comun, avand drept obiectiv sareglementeze relatiile dintre triburile unei natiuni. Confromlegendei, prima liga ar fi fost organizata de Anfiction, fiu al luiPrometeu, si consta dintr-o adunare in care se stabileau regulilede securitate, inclusiv protectia sanctuarelor si celebrareariturilor si jocurilor sportive. Cartea de fata cauta sa dezvaluiecoordonatele istorice ale unei vechi nazuinte: crearea uneiconfederatii de tip anfictionic menite sa elimine sau sa reducanumarul razboaielor internationale. Sunt analizate cu deosebireproiectele unor personaje precum Filip al II-lea al Macedoniei,ducele de Sully, abatele de Saint Pierre, Jean-Jacques Rousseau siSimon Bolivar. Lucrarea se adreseaza publicului interesat deoriginile indepartate ale integrarilor europene silatino-americane. Traducere din limba spaniola de AlexandruCiolan.
Alex MihaiStoenescu
Cronologia evenimentelor dindecembrie 1989
Editura RAO
"Absenta unei culturi politiceacumulate in lungi perioade de timp si, mai ales, exersate printr-oscena politica activa face ca evenimentele petrecute la sfarsitulanului 1989 in Romania sa fie foarte greu de sintetizat intr-odefinitie simpla si clara. De cele mai multe ori, revolutia esteconfundata cu lovitura de stat." Dupa ce explica ce sunt revolutia,lovitura de stat si lovitura de stat militara, istoricul scrie:"Evenimentele din decembrie 1989 au fost compuse din mai multeactiuni considerate subcategorii istorice si care au declnasat,incepand cu ziua de 14 decembrie 1989, un proces revolutionarincheiat la 20 mai 1990, odata cu primele alegeri libere." Dupacare urmeaza o Cronologie dezvoltata a evenimentelor din decembrie1989 - o versiune pentru publicul larg, spune istoricul -, insotitade un set de documnte fundamentale pentru intelegerea a ceea ce s-aintamplat. O carte indispensabila.
Alin Ciupala
Istoria moderna aromanilor
Organizarea statului si asistemului institutional
Editura Tritonic

Volumul apare in colectia "Cursuriuniversitare", autorul fiind conferentia la Facultatea de Istorie aUniversitatii Bucuresti, seful Catedrei de Istorie a Romanilor.Lucrarea isi propune sa discute despre constructia sistemuluiinstitutional modern in spatiul Principatelor Unite si al vechiuluiRegat si analizeaza reusitele si inadvertentele acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO