Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE / Omul in jurul caruia s-au creat teorii ale conspiratiei

CARTEA DE ISTORIE / Omul in jurul caruia s-au creat teorii ale conspiratiei
04.08.2009, 15:22 29
Elena Lazar
Carturari greci in Tarile Romane
(secolele XIV-XIX)
Dictionar biografic
Editura Omonia
 
O sinteza enciclopedica dedicata activitatii desfasurate pe sol romanesc de cei mai importanti carturari greci, de-a lungul a cinci secole. "Profesori, filosofi, medici, juristi, carturari, clerici, artisti, veniti din intregul spatiu de expresie greceasca - spune autoarea -, isi gasesc pe teritoriul romanesc o a doua patrie, care le ofera conditiile ueni vieti mai libere si prospere. Nicaieri in Europa secolelor 16-18 diaspora greaca nu a gasit un adapost mai ferit si mai fertil pentru a se afirma si a se consacra idelaurilor de inaltare a neamului si de redobandire a libertatii. Epoca de maxima afirmare a elenismului in Tarile Romane ramane cea a domniilor fanariote. Buni administratori, vorbitori de mai multe limbi straine, destui din cei 31 de domni fanarioti au fost ei insisi carturari sau iubitori de cultura. (...) Numerosi greci care au trait in Romania au intrat in istoria culturii acesteia prin donatii care le perpetueaza numele pana azi." Volumul cuprinde in plus o ampla bibliografie si o iconografie pe masura.
 
Ioan Rus
Tribut platit sperantei
Editura Eikon
 
Un volum masiv care cuprinde cuvantari importante, articole, interviuri, luari de pozitie ale omului politic din Cluj-Napoca despre care prefatatorul scrie ca "a ars pentru fiecare proeict al Romaniei, s-a batut si nu a primit nimic in schimb. Poate doatr mici tradari ale celor care l-au crezut potential competitor. (…) In jurul lui s-au creat legende, teorii ale conspiratiei, zvonuri teribile, dar niciodata n-o sa aflam decat ceea ce a fost minunat in legatura cu oamenii de tot felul pe care i-a intalnit pe traseul politic. (…) O sa descoperiti in aceasta carte multe lucruri pe care nu le stiati despre Ioan Rus. Trei sunt insa fundamentale pentru a intelege omul de stat si politicianul. Obsesia lucrului bine facut, constructia de casornicar pentru orice lucrare, pentru orice detaliu al proiectului social sau politic pe care l-a initiat sau condus. Toleranta zero fata de minciuna, caterinca, simulare, hotie sau solidaritate imorala. In fine, responsabilitatea si mitologia echipei, elogiul prieteniei si solidaritatii in numele misiunii ghidate de valori." Editie ingrijita de Ancuta Abrudan. "In loc de prefata" de Vasile Sebastian Dancu.
 
Andrea Riccardi
Despre civilizatia convietuirii
Editura Humanitas
 

Andrea Riccardi este istoric si cercetator al ecumenismului, specialist in istroia Bisercii moderne si contemporane, fondator al Comunitatii Sant’Egidio, eveniment petrecut in 1968. Cartea de fata pleaca de la intrebarea „Cum sa traim impreuna?" „A trai impreuna - spune Riccardi – pare a fi un destin ireversibil. Dar nu este intotdeauna linistitior." Traducere din italiana si note de Geanina Tivda. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO