Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Servicii si dosare secrete

CARTEA DE ISTORIE/ Servicii si dosare secrete
16.12.2009, 12:35 71
Eric Frattini
Mossad
ManiaIsraelului
Editura Tritonic
"Razbunare" - sau satisfactiaobtinuta din insulta sau din dauna primita - nu este doar un cuvantsau o definitie, ci este si a fost o lege nescrisa pentru statulIsrael impotriva dusmanilor, de-a lungul istoriei sale, de laingrozitorul Holocaust din deceniul patru al secolului XX, pana inprimii ani ai secolului al XXI-lea. De la crearea Mossadului inmartie 1951, serviciul sau de spionaj s-a dedicat cautarii acestorprezumtivi dusmani pana in cele mai ascunse cotloane al planetei.Pe aceste baze, urmand celebrul dicton "Ochi pentru ochi, dintepentru dinte", au avut loc o serie de operatiuni secrete, explozive- la propriu si la figurat - prezentate cu lux de amanunte, intr-unritm alert, in paginile acestei lucrari. "Sarcina noastra este safacem istorie si apoi sa o ascundem. In general suntem onorabili,respectam Guvernul constitutional, libertatea de exprimare sidrepturile omului. Dar, in final, intelegem totodata si ca nimeninu trebuie sa se interpuna in ceea ce facem."(Rafael Eitan) Primul mare succes al serviciilorisraeliene de informatii a fost capturarea lui Adolf Eichmann. BenGurion a ordonat atunci crearea unei unitati secrete care ar puteafi conectata sau deconecatta de primul-ministru. Unitatea a fostdenumita Kidon (baioneta). Seful ei, Meir Amit, i-a stabilitnormele de baza: "Nu omorati lideri politici; de acestia trebuie sane ocupam prin mijloace politce. Nu vor fi omorate familiileteroristilor; daca membrii familiilor stau in drumul nostru, nu eproblema noastra. Fiecare executie trebuie sa fie autorizata deprimul-ministru in functie. Si totul trebuie facut confromregulamentului. Trebuie sa se redacteze un act cu privire ladecizia luata. Limpede si clar. Actiunile noastre nu trebuie sa fievazute ca niste crime patronate de stat, ci drept o ultima solutiejudiciara pe care statul o poate oferi. Nu trebuie sa fim diferitide orice calau sau lichidator numit legal". Traducere dinlimba spaniola de Ruxandra Luca.
Nae Ionescu si discipolii saiin arhiva Securitatii
Vol. III - OctavOnicescu
Editura Muzeului National alLiteraturii Romane

Prezentare, bibliografie, selectiasi ingrijirea documentelor - Dora Mezdrea. Avem in fata 207documente privitoare la Octav Onicescu, unul dintre stralucitiimatematicieni romani, nascut in 1892, prieten "intru stiinta sifilosofie, pe viata" cu Nae Ionescu. Onicescu a fost urmarit deSecuritate pana in preajma mortii, dosarul sau fiind inchis abia lasfarsitul anului 1982, cand savantul trecuse de 90 de ani. Onicescua murit in august 1983. In volumul de fata sunt incluse documentedintre 2 septembrie 1935 si 20 octombrie 1982.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO