Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Cameleonii danseaza pe muzica lui Truman Capote

CARTEA DE LITERATURA/ Cameleonii danseaza pe muzica lui Truman Capote
16.12.2009, 12:53 52
EugenNegrici
Imanentaliteraturii
Editura Cartearomaneasca
Reproducere nemodificata aeditiei din 1981. "Studiul profesorului Eugen Negrici este esentialin descifrarea originii literaturii romane, ascunsa in textelevechi, de la cronici pana la registre de chletuieli si foi dezestre, dar si in aflarea unor chei secrete de lectura siinterpretarea unor scrieri aparent fara valoare literara, de lascrisori la anunturi de mica publicitate. Cu acribie si faraprejudecati, cercetatorul a reusit sa demonstreze ca graniteledintre istorie, istoria literara si istoria literaturii sunt atatde fragile si de permisive, incat pot fi trecute chiar in momentulin care scrii o simpla vedere de vacanta, o scrisoare de dragostesau un curriculum vitae, deoarece scrisul insusi poate nasteoricand literatura."(Paul Cornea)
TrumanCapote
Muzica pentrucameleoni
Editura Polirom
O culgere de "reportaje"fictionalizate - "Muzica pentru cameleoni", "Cioplitorul desicrie", "Portrete conversationale": un criminal enigmatic trimitebiletele viitoarelor victime, o aristocrata creola isi bea absintulintr-un peisaj atemporal din Martinica, un barbat intre doua varstedevine obsedat de o fetita de doisprezece ani, pe care n-acunoscut-o niciodata. "Reporterul trebuie sa se foloseasca pe sineca personaj, ca martor ocular, pentru a ramane credibil. Dar intoate reportajele mele am incercat sa raman cat mai invizibil cuputinta.(...) Folosind o versiune modificata a acestei tehnici, amscris un roman nonfictiv scurt (<<Cioplitorul desicrie>>) si cateva povestiri. Rezultatul este acest volum:<<Muzica pentrtu cameleoni>>." Traducere din limbaengleza si note de Iulia Gorzo.
PanosKarnezis
Labirintul
Editura Curtea veche
Traducere din limba engleza sinote de Ana Chiritoiu. Autorul, nascut in Grecia, este unul dintrecei mai titrati scriitori ai ultimei decade din Marea Britanie.Romanul de fata a aparut in 2002 si a fost nominalizat pe listascurta a premiului Whitbread. O brigada-fantoma de ofiteri greciscapati din Razboiul Balcanic marsaluieste prin pustiu, darniciunul dintre membrii ei nu mai e zdravan: unul e dependent deopiu, altul distribuie manifeste comuniste, al treilea citesteversete la megafon, multi vorbesc in somn s.a.m.d. Retragerea dinrazboi echivaleaza cu infrangerea.
Luis MiguelRocha
Papa trebuie samoara
Al doilea roman dinSeria Vatican
Editura Tritonic
Traducere din limba protughezade Simina Popa si Oxana Dumitrescu. "La aproape un an de laintamplarile care i-au schimbat viata, in «Ultimul Papa» -descoperirea unor documente incriminatoare care deconspiraasasinarea Papei Ioan Paul I -, ziarista Sarah Monteiro reintra,fara voia ei, in mijlocul unei intrigi la cel mai inalt nivel,declansata de povestea atentatului asupra Papei Ioan Paul alII-lea. Un dosar continand informatii complete despre cum si cine aplanuit totul pentru tentativa de eliminare a Suveranului Pontif in1981 ii pericliteaza viata. Unele dintre cele mai importante,puternice si secrete organizatii din lume isi disputa intaietateaintr-o cursa ghidata de bani, coruptie si interesepolitice.
AlanBennett
Alteta Sacititoare
Editura Leda
Regina Angliei se apuca,printr-o intamplare, sa citeasca, iar cititul trezeste in Regina oadevarata pasiune, spre disperarea membrilor Casei Regale, aprimului ministru si a Parlamentului. O carte de un umor foartefin, care se citeste dintr-o rasuflare, "o capodopera inminiatura", spunea Susan Hill. Autorul, nascut in 1934, este unuldintre cei mai indragiti umoristi britanici, realizarile sale (edramaturg, prozator, scenarist, cineast) fiind distinse cunumeroase premii prestigioase. Vom reveni pe larg. Traducere dinlimba engleza si note de Smaranda Campeanu.
LisaJackson
Paienjenisulterorii
Editura Lider

Susan Lisa Jackson scrie fictiuneromantica si thriller de mai bine de cincisprezece ani. A publicatpeste 75 de carti, multe traducandu-i-se in peste 12 limbi, iarunele dintre romanele sale au ajuns best-seller. Unii critici oconsidera o maestra a suspansului. Exact aceasta se intampla inromanul de fata. Eroina incearca sa uite noaptea in care eraaproape de a fi ucisa. Se retrage la New Orleans, dar cand incep oserie de asasinate, intr-un fel de ritual, o multime de amintiriies din strafundurile memoriei, tulburand-o si mai tare pe eroina.Finalul este si mai misterios, autoarea isi lasa cititorii insuspans, promitandu-le, cum a facut-o si in alte carti, dezvaluiriin urmatoarele romane. Traducere de Petruta Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO