Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA/ Despre cunoasterea de sine

CARTEA DE STIINTA/ Despre cunoasterea de sine
10.11.2009, 15:08 29
Dan Gogleaza
Viata caautosugestie
O sintezapsihoterapeutica
Editura Humanitas
"Dan Gogleaza are vocatiaesentei, iar lucrarea pe care ne-o propune este un excelentexercitiu de cautare a acesteia. Un obiectiv ambitios, care arenevoie de concepte puternice, lipsite de ambiguitate si perfectarticulate. Aparent, notiunea de «autosugestie» nu pare a intruniaceste trasaturi, deoarece perceptia cotidiana ii deviazasemnificatia in zona proxima celei de «autoamagire». Cu toateacestea, Dan Gogleaza ne ofera un veritabil spectacol ideaticdezvoltat in jurul conceptului de autosugestie, pe care ilinnobileaza, caruia ii descopera fundamentele si pe care il trececu ingeniozitate argumentativa prin intersectarile posibile alevietii umane cu mediul ei existential. Viata ca autosugestieeste o carte profunda care, paradoxal, se citeste usor, deoarececititorul se regaseste spontan in argumentatiile si exemplele cucare autorul, un psihoterapeut cu experienta, il invaluie pagina cupagina." (Conf. dr. Marian Vasile Popa, Universitatea dinBucuresti)
"Cartea lui Dan Gogleaza este oautoexprimare, o biografie introspectiva indirecta, o ilustrare astrategiilor interactiunii si cuceririi pozitiilor de viata, oreflectie asupra rolului pe care-l are cuvantul in structurilepsihice ca suport autoreferential. E cantarea Cuvantului carevindeca. Reflectand asupra monologului ca mod de construire auniversului lumii omului, de obtinere a identitatii si cunoasteriide sine, el ne prezinta in fond spirala ascendenta a proprieievolutii, de la tanarul plecat din Mandrestii Vrancei pana lapsihoterapeutul vizitat de cautatorii de sens (din vestul sau dinestul Europei) si la filozoful capabil sa-si conceptualizezetrairile. E cartea unei autoprofetii implinite si a acceptariioriginii." (Prof. dr. Adrian Neculau, Universitatea "Al. I.Cuza" din Iasi)
"Viata ca autosugestieeste o confruntare cu adevarul demitizat despre noi insine, odescriere a psihologiei autocreatiei sinelui si o acceptare afundamentului neurobiologic decisiv. Dan Gogleaza ne propuneautocunoasterea introspectiva intr-un mod sugestiv, tipicpsihoterapeutului care este. Cercul se strange tot mai mult injurul temei tratate, el reuseste sa exprime curajos si documentatceea ce ganditorii din domeniu accepta, mai degraba tacit, deoarece vreme. O carte care revizuieste si ofera solutii esterecomandabila oricui." (Prof. dr. Liviu Antonesei,Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi)

Dan Gogleaza s-a nascut in 1951, aabsolvit in 1976 Facultatea de Istorie si Filozofie, sectiaPsihologie si Sociologie. Intre 1976 si 1986 a fost psihologclinician la Spitalul Judetean Vrancea din Focsani. In 1986 a cerutazil politic in Germania, iar din 1989 a practicat psihoterapia incabinetul propriu din Leverkusen. Tot in 1989 a devenit membru alSocietatii Psihologilor Germani BDP (Berufsverband DeutscherPsychologen) din Bonn si al Societatii Germane de Hipnoza DGH(Deutsche Gesellschaft für Hypnose und Hypnotherapie e.V.). In 1990i se recunoaste specializarea de psiholog clinician sipsihoterapeut de catre Academia Psihologilor Germani. In 1999obtine titlul de doctor in psihologie la Universitatea din Iasi sidevine membru al Asociatiei si Camerei Psihoterapeutilor Germani(VPP - Verband Psychologischer Psychotherapeuten im BDP; PTK-NRW -Psychotherapeutenkammer Nordrhein Westfallen). A publicatPsihoterapia ca relatie a schimbarii individuale, Polirom,Iasi, 2002 si "Prelucrarea trecutului comunist, o rafuialaanalitica a mostenirilor de mentalitate", in volumul Viatacotidiana in comunism, coordonat de prof. dr. Adrian Neculau,Polirom, Iasi, 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO