Ziarul de Duminică

Cât de just e să loveşti un copil?/ de Stelian Ţurlea

Cât de just e să loveşti un copil?/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

08.06.2012, 00:05 107

Palma

Christos Tsiolkas

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. Christos Tsiolkaseste un scriitor australian contemporan, câştigător al unei mulţimi de premii pentru romanele sale, unele adaptate pentru televiziune. Romanul de faţă, din 2008, a primit nu mai puţin de trei premii şi a fost nominalizat la alte două. O poveste care începe la o petrecere cu grătar într-o suburbie din Melbourne, când un bărbat pălmuieşte un băieţel de patru ani. Evenimentul dă naştere unei dispute aprinse între invitaţi, referitor la justeţea lovirii unui copil: unii sunt de părere că un băiat neascultător trebuie învăţat cu disciplina, iar alţii consideră că este treaba poliţiei şi se ajunge la proces. Romanul prezintă perspectiva a opt personaje asupra incidentului, dar este, în acelaşi timp, un pretext pentru a aborda o mulţime de alte subiecte.

Jon Krakauer

În sălbăticie

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză şi note de Iulia Blaga. O carte care s-a menţinut peste doi ani pe lista bestsellerurilor New York Times; a primit YALSA Best Books for Young Adults Award în 1997; este nominalizat la YALSA Popular Paperbacks în 2012. Filmul omonim, regizat în 2007 de Sean Penn, cu Emile Hirsch, Vince Vaughn şi Kristen Stewart, a fost recompensat cu două Globuri de Aur şi nominalizat la două premii Oscar. Este povestea morţii tânărului Chris McCandless în sălbăticia Alaskăi în 1992. Autorul reface traseul lui McCandless, urmărindu-l pas cu pas, stând de vorbă cu oamenii pe care acesta i-a cunoscut în ultimii doi ani de viaţă. Cartea reconstituie puzzle-ul complicat al motivaţiei care l-a condus către un sfârşit tragic.


Sanda Cordoş

Lumi din cuvinte

Reprezentări şi identităţi în literatura română postbelică

Editura Cartea românească

"Problematica identitară devine tema majoră sau, poate, supratema literaturii de după 1990, ducând la apariţia unor reprezentări artistice de prim rang." Pentru criticul de la Cluj-Napoca, reprezentarea literară este, în mod fundamental, reprezentare artistică, construită prin procedee, tehnici şi strategii specifice artei literare. Literatura poate fi o reprezentare artistică şi identitară remarcabilă, atât prin puterea de a surprinde în mod profund identităţile neaşezate, cât şi prin capacitatea de a le menţine vii în conştiinţa comunitară. Un eseu remarcabil.

Adrian Chivu

Strada

Editura Polirom

O poveste de mister spusă de un băiat de unsprezece ani, în care se amestecă intrigă poliţistă, superstiţii, drame adevărate. Eroul, spune editura, îşi convinge prietenii de "un scenariu în care unchiul a fost omorât de soţia lui, cu ajutorul mamei băiatului. Toate acestea se proiectează pe fundalul întâmplărilor mărunte şi înduioşătoare ce recompun nostalgic copilăria în România anilor '80: mersul la şcoală şi poznele mai mult sau mai puţin inocente din jurul blocului, conflictele dintre grupurile rivale din cartier, trezirile matinale urmate de statul la cozile de la alimentara, schimbul de timbre, completarea oracolului, emoţiile primei iubiri şi descoperirea sexualităţii."


Paul Tumanian

Refugiu în Vechiul Regat

Editura Limes

Născut în Basarabia, în 1938, Paul Tumanian s-a refugiat împreună cu familia în Vechiul Regat, în martie 1944. "Alor mei li s-a repartizat un loc într-un vagon-platformă. Călătorind timp de o săptămână sub cerul liber, o lume nebănuită şi minunat de neliniştitoare s-a deschis în jurul meu." Au ajuns la Câmpina, pe stradă "la câteva case de rafinăria Steaua Română." După liceu, a urmat Facultatea de Matematică şi Fizică. Romanul autobiografic de faţă povesteşte anii copilăriei şi ai şcolii petrecute la Câmpina.


Lucas

Kevin Brooks

Editura RAO

Traducere din engleză de Andra Elena Agafiţei. Romanul este cel mai bun scris de britanicul Kevin Brooks. Acţiunea se petrece pe insula Hale, unde adolescenta de 15 ani Caitlein McCann realizează că lumea ei mică se schimbă - fratele ei pierde vremea cu prietenii, mama moare într-un accident de maşină, tatăl îşi vede de scrisul lui, uitând de lumea din jur. Adolescenta nu mai are cu cine să comunice. Caitlin îl întâlneşte într-o zi pe Lucas, cel mai ciudat şi mai frumos băiat pe care l-a văzut vreodată. Se declanşează un carusel de invidii, prejudecăţi, ură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO