Ziarul de Duminică

Catastrofa de pe Vnukovo (II)

Catastrofa de pe Vnukovo (II)

Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa"

07.10.2008, 15:57 45

Corpul lui G. Preoteasa a fost depus pe un catafalc la Casa Sindicatelor din Moscova, iar printre cei care au format garda de onoare s-a aflat si Hrusciov, liderul URSS. Dupa o zi, corpul neinsufletit a fost adus in Romania cu un tren special.

Modul in care s-au desfasurat funerariile lui G. Preoteasa s-a stabilit in sedinta Biroului Politic CC al PCR din 5 noiembrie 1957. Printre altele, in Bucuresti s-a organizat o manifestare de doliu. Au luat cuvantul Gh. Apostol, in numele Prezidiului MAN, al guvernului si al CC al PCR; Aurel Malnasan din partea MAE; Ion Iliescu din partea studentilor; Virgil Trofin din partea CC al UTM; Geo Bogza din partea scriitorilor si oamenilor de stiinta si Gheorghe Bors in calitate de secretar al comitetului de partid de la complexul Grivita Rosie.
Dorind sa-i cinsteasca memoria lui G. Preoteasa, membrii CC au stabilit, la 13 noiembrie 1957, ca numele fostului membru supleant al Biroului Politic sa fie atribuit mai multor obiective: Intreprinderii Electromagnetica din Bucuresti; Scolii elementare de 7 ani nr. 168 din Bucuresti, la care a invatat G. Preoteasa; Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti; GAC Progresul din comuna Ghighera, jud. Dolj, la solicitarea taranilor din aceasta localitate. Consiliul de Ministri propusese initial Intreprinderea Poligrafica nr. 1 din Bucuresti, insa membrii CC au inlocuit-o cu intreprinderea Electromagnetica. De asemenea, au mai fost taiate de pe lista str. Cerna, unde a copilarit G. Preoteasa, si str. Zoie Grand, pe ultima aflandu-se scoala elementara nr. 168 si nu s-a acceptat ca in Casa de Cultura a Studentilor sa fie asezat un bust al lui G. Preoteasa.
S-a aprobat in schimb editarea unui volum care sa cuprinda biografia si o culegere de articole ale lui G. Preoteasa si nu au fost neglijati membrii familiei Preoteasa. Sotia si copiii raposatului au primit o pensie de urmas, iar tatalui acestuia i s-a marit pensia.
Una dintre primele masuri care s-au luat de catre liderii comunisti dupa accidentul de la Vnukovo a fost aceea de a se renunta la folosirea pilotilor militari sovietici si formarea unei flotile romanesti. Decizia a fost motivata prin faptul ca pilotii sovietici detasati in Romania, lipsindu-l antrenamentul in conditii deosebite, tratau cu superficialitate cazurile periculoase.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO