Ziarul de Duminică

Cazul Butenko

28.10.2008, 19:13 295

Molotov i-a promis diplomatului roman ca solicitarea sa, ca sovieticii sa-si desemneze un reprezentant la Bucuresti, avea sa fie propusa Consiliului Comisarilor Poporului. Dincolo de aceasta promisiune, Molotov l-a indus in eroare pe Gh. Davidescu in momentul in care a afirmat ca statul roman nu era strain de disparitia lui Butenko, insarcinatul cu afaceri al URSS la Bucuresti.
O problema despre care Davidescu nu a fost informat sau pe care nu a vrut sa o cunoasca in amanunt. Suficient ca Molotov sa-l trimita la plimbare. In acest context, G. Gafencu i-a cerut lui Davidescu sa ii solicite lui Molotov o noua audienta, la 4 aprilie 1940, si sa-l informeze despre cazul Butenko: "Am fost insarcinat sa va comunic intreaga surprindere a Guvernului roman pricinuita de versiunea in expunerea din fata Sovietului Suprem, precum si de cuvintele intrebuintate in aceasta chestiune (...) Atitudinea corecta a autoritatilor noastre a fost in chip neindoielnic stabilita. Guvernul roman ramane deci ferm convins ca nu i se poate atribui nici o vina, chestiunea Butenko fiind lamurita in toate amanuntele ei".
La o prima vedere s-ar parea ca Siguranta Romana i-a facut felul lui Butenko. Dar nu a fost asa... Problema a fost lamurita de N.P. Comnen, ambasadorul Romaniei la Vatican, care, in momentul incidentului Butenko, a fost ministru de externe. Astfel, sovieticii au reclamat statului roman, in 1938, disparitia insarcinatului cu afaceri pe care il aveau la Bucuresti. Ancheta a fost condusa de comisarul sovietic Alexandrevski, trimis special de la Moscova. In cele din urma, autoritatile romane au fost cele care l-au identificat pe Butenko: acesta fugise la Roma, evadand din lagarul socialist. Diplomatul Litvinov l-a abordat pe G. Gafencu la Geneva, in mai 1938, convenind "ca n-ar fi in interesul Sovietelor de a se face publicitate celor stabilite de autoritatile noastre, considerand incidentul inchis". In septembrie 1938, N.P. Comnen i-a reprosat lui Litvinov ca sovieticii nu aveau un reprezentant in Romania, iar acesta a invocat lipsa personalului cunoscator de limbi straine.
In vara lui 1940, sovieticii inca mai cautau un reprezentant pentru Bucuresti. De data asta au inventat o noua scuza: nu au gasit pe nimeni care sa vorbeasca limba franceza!
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO