Ziarul de Duminică

Ce putem afla în 30 de secunde/ de Stelian Ţurlea

Ce putem afla în 30 de secunde/ de Stelian Ţurlea
11.11.2010, 23:38 129

Editura Litera a lansat o nouă colecţie, incitantă şiutilă totodată. Sunt traduceri ale unor mici volume de mare succesîn care se explică pe scurt şi pe înţelesul tuturor mari şi chiarcomplicate teorii ştiinţifice, filosofice etc. Este posibil?Fireşte, dacă nu avem pretenţii de aprofundare, dacă ne mulţumim cuo iniţiere şi, mai ales, dacă textele sunt concepute de experţi îndomeniile respective. După ce, în câteva pagini de glosar, autoriiexplică termenii principali absolut necesari înţelegerii a ceea ceurmează, prezentările teoriilor nu depăşesc niciodată o pagină şisunt organizate ingenios - în centru, explicaţia principală ateoriei, în 30 de secunde. Pe una dintre margini - o notă de 3secunde şi un gând de 3 minute. Pe cealaltă margine două note,practic două fraze cu filosofiile înrudite, biografiilegânditorilor înrudiţi în 3 secunde şi un text de 30 de secunde alcoordonatorului sau al unuia dintre autori. Pe pagina din dreapta,imagini explicative ale textului anterior.

Barry Loewer (coordonator ) - Filosofie în 30 de secunde.Cele mai provocatoare şi mai captivante idei filosfice, fiecareexplicată într-o jumătate de minut. Prefaţă - Stephen Law.Autori - Julian Baggini, Kati Balog, James Garvez, Barrz Loewer,Jeremz Stangroom.

Cuget, deci exist, materialism dialectic, existenţialism? Metodăsocratică, deconstrucţie? Desigur, cunoaşteţi semnificaţia acestornoţiuni sau, cel puţin, aţi auzit de ele. Dar oare le stăpâniţidestul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a văimpresiona prietenii?

"Filosofie în 30 de secunde"prezintă, într-o manierărevoluţionară, cele mai semnificative 50 de teorii filosofice dintoate timpurile. Filosofii de marcă au fost provocaţi să lasedeoparte pentru o vreme frământările lor cu privire la sensulexistenţei şi să încerce să explice, pe înţelesul tuturor, cele maisofisticate idei filosofice - în doar două pagini, 300 de cuvinteşi o ilustraţie metaforică. Volumul de faţă îşi propune să pătrundăîn mintea celor mai mari gânditori ai lumii, ajutându-vă săînţelegeţi concepte complexe, precum imperativul categoric al luiKant, fără să vă alegeţi cu dureri de cap.

Editorul Barry Loewer este şeful catedrei de filosofie de laUniversitatea Rutgers din New Jersey. Printre principalele salearii de interes se numără fundamentele metafizice ale ştiinţei,filosofia fizicii şi filosofia minţii. Coautor al lucrărilor"Meaning in Mind" (alături de Georges Rey) şi"Physicalism and Its Discontents" (împreună cu CarlGillett), a publicat, de asemenea, mai multe studii referitoare lateoria cuantumului, metafizica legilor şi a şansei, şi filosofiaminţii.

PaulParsons (coordonator) - Teorii ştiinţifice în 30 de secunde. Celemai provocatoare şi mai captivante teorii ştiinţifice, fiecareexplicată într-o jumătate de minut. Prefaţă - Martin Rees.Autori - Jim Al Khalili, Susan Balckmore, Michael Brooks, JohnGribbin, Christian Jarrett, Robert Matthews, Bill McGuire, MarkRidley.

Teoria haosului, unificarea, teoria relativităţii? Pisica luiSchrödinger şi legile mişcării? Desigur, cunoaşteţi semnificaţiaacestor noţiuni sau, cel puţin, aţi auzit de ele. Dar oare lestăpâniţi destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere saupentru a vă impresiona prietenii?

"Teorii ştiinţifice în 30desecunde" prezintă, într-o manieră revoluţionară, cele maisemnificative şi mai controversate 50 de teorii ştiinţifice.Experţii în domeniul ştiinţei au fost provocaţi să-şi abandonezejargonul pretenţios şi să încerce să explice, pe înţelesul tuturor,cele mai sofisticate teorii ştiinţifice - în doar două pagini, 300de cuvinte şi o ilustraţie metaforică.

Timpul este, ce-i drept, relativ, dar, mai important, el devinetot mai preţios într-o lume ce pare să se învârtă din ce în ce mairepede. Acest volum unic vă oferă ocazia să pătrundeţi în minteacelor mai mari oameni de ştiinţă ai lumii, ajutându-vă săînţelegeţi noţiunile fundamentale ale universului nostru.

Paul Parsons este fostul editor al publicaţieiFocus, deţinute de postul de televiziuneBBC. Interesul său pentru ştiinţă l-a încurajat săcolaboreze cu nenumărate publicaţii, începând cu DailyTelegraph şi până la FHM. Volumul său "TheScience of Doctor Who" s-a numărat printre cele 12 cărţi careau concurat în 2007 pentru Royal Society Prize for ScienceBooks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO