Ziarul de Duminică

Ce s-ar mai putea vinde la toamnă?

 Ce s-ar mai putea vinde la toamnă?
26.08.2010, 23:34 34

Licitaţiile se reiau pe 7 septembrie. Alisreintră prima în cursă, în noua ei locaţie şi cu program de marţiseara, când probabil vor fi deja consumate cele trei ceasuri releşi superstiţiile. Sezonul se deschide cu ambiţii înalte şi cu ţinteprecise: încasări din ce în ce mai mari, fie pentru a rezista pepiaţă, fie pentru a păstra supremaţia. Cifrele, încasările şibugetele fac legea în aceste situaţii. Pentru atingerea acestorţinte, Alis prezintă deja lucrările pe site, Goldart are achiziţiiimportante pentru o licitaţie tematică dedicată "naturii statice",iar Artmark a arătat deja colecţionarilor un Grigorescu de maridimensiuni, care se anunţă a fi vedeta toamnei. Se va ridica vreolucrare peste "Aişé" a lui Ressu şi peste cele două compoziţii alelui Luchian care domină topul vânzărilor?

În cazul lui Grigorescu, totul porneşte de la "Studiu de bou",probabil cea mai ieftină pictură artistului vândută la noi. S-aconsemnat pe 23 noiembrie 2003 la Alis, fiind adjudecată cu 6.600euro (plus taxe), după ce mai apăruse pe piaţă cu câteva luniînainte. A fost una dintre cele mai simpliste picturi ale luiGrigorescu care au circulat pe piaţă. Are însă certificăriputernice: pe verso există autentificarea marelui K. Zambaccian din1941, iar lucrarea a fost verificată şi de Remus Niculescu. Olucrare-studiu, cu câteva tuşe răzleţe, în bejuri eficace, carescot în evidenţă detalii vitale, un ochi, coarnele, un genunchi...Studiul nu are semnătură, dar este lucrat pe pânză lipită pe cartonde dimensiuni de remarcat: 32/55 cm. Pe aceeaşi temă, "Bou" şi"Pagină de studiu - Bouleni", două desene în creion, s-au cumpăratmai recent, în iulie şi noiembrie 2007. În acest an, un singurtablou a completat legenda Grigorescu... Pentru Artmark ar fiimportant să reuşească să impună o piesă importantă, care să seridice peste "Garoafele" şi "Macii" lui Luchian. Deocamdată, pentrulicitaţia din septembrie, Impresionism şi Postimpresionism, putemvedea în miniatură o pictură a lui Lucian Grigorescu, "Peisaj dinBucureşti". Tot Artmark vine cu o provocare pentru licitaţiatematică de la Goldart: "Natură statică cu masă de bucătărie" a luiŞtefan Dimitrescu este lucrarea ce lansează licitaţia de toamnă. Înplus, Artmark pregăteşte o licitaţie de sculptură, gen care nu maiaduce performanţe de preţ, pentru luna noiembrie.

Goldart încă menţine suspansul, şi propune doar cuvinte pentrulicitaţia "Natura moartă - Natura vie": anunţă atât lucrărireprezentative pentru natura statică în sine, cât şi subiecte"înrudite", în care natura statică poate juca un rol secundar:interioare, compoziţii cu personaje etc".
Pe 7 septembrie, Alis deschide sezonul cu o "listă de mijloc":Steriadi - "Peisaj cu biserică", un "Autoportret" Piliuţă, douălucrări de Magdalena Rădulescu, Petraşcu: "Case la Vitré", picturăcu tuşe mai aparte pentru maestru, Iorgulescu Yor; "Terasă", olucrare care deja "taie" din provocarea licitaţiei tematice care vaurma la Goldart.
"Studiul de bou" al lui Grigorescu s-ar (re)vinde şi nu prea înactualele condiţii economice. Nebunie, aglomeraţie şi interesmediatic nu va mai fi la vreo licitaţie, aşa cum a fost acum cevavreme, când Adrian Năstase şi-a scos la vânzare câteva tablourioarecare din colecţie. Nici Artmark nu va mai repeta, sper,performanţa de catalog de a anunţa sub numele lui Eugène Delacroixo lucrare completată cu o mare parte de adevăr abia în paranteze:copie de epocă, posibilă copie de atelier!
Şi iar, la început de sesiune de licitaţii, vor apărea speranţelecă poate vreuna dintre marile case de licitaţii S. sau C. vor venisă se intereseze de arta românescă, vor căuta să preia direct măcarvreun Brauner sau Marcel Iancu, dacă nu chiar un Ţuculescu...
Grigorescu, Ressu, Luchian, Tonitza ar obţine mai mult de 100.000de euro şi de la colecţionarii de la Londra, Paris sau Tokyo? Greude spus... România nu prea apare nici pe harta operelor de artăfurate, a căror valoare este estimată de FBI la vreo şase miliardede dolari pe an! Dar chiar, cât face arta românescă, cea depatrimoniu din muzee, nu cea furată şi falsificată?

IMAGINI:

În imagini: 1. Nicolae Grigorescu, Studiu de bou, 6.600 euro laAlis în 2003; 2. Petre Iorgulescu Yor (1890-1939), "Terasă", semnatdreapta jos cu negru, ulei pe carton, 60x49,5cm. Preţ de pornire:26.000 lei; 3. Gheorghe Petraşcu (1872-1949), "Case la Vitré",semnat dreapta jos cu negru, ulei pe carton, datat (1)901, 45x32cm.Preţ de pornire: 85.000 lei; 4. Jean Al. Steriadi (1880-1956),"Peisaj cu biserică", semnat dreapta jos cu negru, ulei pe pânză,datat 1916, 38x57cm. Preţ de pornire: 28.000 lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO