Ziarul de Duminică

Cea mai bună carte despre criza financiară

  Cea mai bună carte despre criza financiară

Autor: Ziarul de Duminica

02.12.2010, 23:36 599
Joseph E.Stiglitz
În cădere liberă
America, piaţa liberă şi prăbuşirea economieimondiale
EdituraPublica
Abiatipărită în SUA, tradusă în româneşte şi lansată la recentul Târgde Carte Gaudeamus, lucrarea de faţă s-a detaşat între vânzărileEditurii Publica, ocupând primul loc. Este al doisprezecelea volumdin"Co-lecţia deeconomie", proiectul Editurii Publica realizat înparteneriat cu BusinessMagazin, care cuprinde oselecţie de cărţi "clasice" despre principiile de funcţionare aeconomiei.
Prince atrage această foarte recentă carte a celebruluieconomist?Marea Recesiune, cum a ajuns să fie numit actualulimpas economic, a afectat mai mulţi oameni decât oricare altă crizăde la Marea Depresiune încoace şi a reprezentat scânteiadeclanşatoare a unei dezbateri de fond despre erorile economice aleAmericii, despre soliditatea economiei acestei ţări şi chiar despreforma pe care s-ar cuveni s-o aibă sistemul capitalist. Mecanismuls-a defectat şi nu-l putem repara decât printr-o cercetare atentă ateoriilor fundamentale care ne-au adus la acest "capitalism albaloanelor speculative".Puţinieconomişti sunt mai calificaţi să comenteze aceste vremuri tulburidecât Joseph E. Stiglitz. Abordând o paletă întreagă de subiectecare au legătură cu criza, în cartea aceasta Stiglitz pledeazăconvingător pentru o restaurare a echilibrului între stat şi pieţe.Se duce până la originile Marii Recesiuni, ferindu-se de răspunsurifacile, schiţând în acelaşi timp alternativele de acţiune şiarătând că există în continuare opţiuni care pot schimba în binelucrurile pe viitor.
Cartea lui Stiglitz este o privire incisivă asupracrizei economice globale, a recaţiei noastre imperfecte şi aconsecinţelor care vizează prosperitatea viitoare a lumii.Traducere de Smaranda Nistor.
"În cădere liberăare trei puncte forte. Primul: este o acuză adusăWall Street-ului, sectorului financiar şi Rezervei Federale. Aldoilea: descrie felul în care administraţia Obama a continuatpolitica de salvare şi filozofia <<prea mari ca săcadă>>, moştenită de la George W. Bush. Şi al treilea: esteun atac deschis al autorului la adresa colegilor de breaslă şi aeconomiştilor care au transformat o disciplină ştiinţifică în<<cea mai înfocată majoretă a capitalismului pieţeilibere>>. Cea mai mare calitate a lui Stiglitz e că nu seascunde după cuvinte" (Kevin Phillips, The New YorkTimes).
"Stiglitz reuşeşte să clarifice, cu abilitate şiinteligenţă, mai toate problemele relevante şi nedesluşite pe carecriza le-a adus la suprafaţă" (Jeff Madrick, New York Review ofBooks).
"În cădere liberă e cea mai bunăcarte de până acum despre criza financiară. Joseph Stiglitz,laureat al Premiului Nobel, cunoaşte fundalul istoric, e implicatîn dezbaterile politice şi e un pionier al teoriilor economice caresunt indispensabile pentru a înţelege originile crizei"(John Kay, FinancialTimes).
Joseph E.Stiglitz, economist,laureat al Premiului Nobel, deţinător al distincţiei "Medalia JohnBates Clark" şi membru al Royal Society, a fost vicepreşedintesenior şi economist-şef al Băncii Mondiale şi şeful echipei deconsilieri pe probleme economice a fostului preşedinte americanBill Clinton. A fost de asemenea unul dintre consultanţii luiBarack Obama, pe care l-a criticat ulterior pentru planul desalvare a industriei financiare. Din anul 2000 predă economie laColumbia University. Este cunoscut pentru critica pe care o aduceunor instituţii precum FMI sau Banca Mondială şi pentru polemicapurtată cu economiştii pieţei libere, pe care îi defineşte drept"fundamentalişti ai pieţei libere". În 2001, alături de George A.Akerlof şi A. Michael Spence, a primit Premiul Nobel pentrucercetările privind asimetria informaţiilor, iar printre temele luide cercetare se numără şi salariul de eficienţă, care s-amaterializat în modelul Shapiro-Stiglitz. Este autorulbestsellerurilor "Globalizarea. Speranţe şi deziluzii","Mecanismele globalizării" şi "Războiul de trei trilioane dedolari" (coautoare - Linda Bilmes). Cea mai recentă carte a lui,"În cădere liberă", a fost publicată în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO