Ziarul de Duminică

Cea mai bună înregistrare de muzică clasică/ de Ziarul de duminică

Mariana Nicolesco împreună cu Matei Varga

Autor: Ziarul de Duminica

11.04.2013, 23:57 84

Numele României se face auzit la New York. Le-o datorăm artiştilor Laura Buruiană şi Matei Varga, premiaţi zilele trecute pentru cea mai bună înregistrare de muzică clasică din 2013. Cele două talente, promovate şi susţinute în trecut de Colegiul Pro, au fost distinse cu această recunoaştere după mulţi ani de muncă în ţară şi străinătate.

Se recomandaă simplu Laura Buruiană însă pentru cei care nu o cunosc este un artist de talie internaţională. În ochii ei, pe când avea doar 19 ani, profesorii colegiului Pro au văzut de la început scânteia care cerne muzicianul anost de adevăratul talent. „Îmbrăţişează violoncelul ca pe o extensie a trupului iar sunetele izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori”, o descrie presa internaţională pe românca noastră. A concertat pe scene mari ale lumii şi-a luat numeroase premii.

Iar acum a primit o nouă recunoaştere importantă a muncii ei. CD-ul cu sonatele de Brahms înregistrat de tânăra care are acum 32 de ani a fost ales înregistrarea anului 2013 de către o fundaţie de profil din New York. A primit vestea la Paris unde locuieşte deja de 5 ani.

Nimic nu ar fi fost însă posibil fără pianistul Matei Varga, un alt conaţional aclamat de-o lume întreagă. Împreună cu el a împărţit Laura Buruiană laurii. Stabilit la New York de mai bine de 8 ani, Matei a lăsat în urmă doar aerul de adolescent de pe vremea Colegiului Pro. Talentul l-a luat cu el şi şi-a ţinut promisiunea faţă de toţi cei care au avut încredere în el. Tânărul este considerat, pe drept, unul dintre cei mai valoroşi pianişti originari din România. Lumea artistică îl numeşte simplu „vrăjitorul clapelor”.

Şi nu sunt singurele talente în care îndrăzneţul proiect Colegiul Pro investea în anii '90. Zeci de alţi tineri supradotaţi au fost încurajati şi sprijiniţi să ducă numele României mai departe. Cei mai mulţi au reuşit şi şi-au construit cariere frumoase fie în ştiinţele exacte, fie în arte plastice şi muzica clasică.

 „E o mare bucurie pentru mine orice veste despre succesele extraordinare ale pianistului Matei Varga şi ale violoncelistei Laura Buruiană - declară Mariana Nicolesco, cea care i-a îndrumat la Coelgeiul Pro. Matei nu avea decât 12 ani când a asistat la prima mea apariţie pe o scenă din România, şi anume la primul meu Recital, care a avut loc la Ateneul Român din Bucureşti în 1991. După câte mi-a spus mai târziu, acel eveniment a marcat întreaga lui devenire ca artist. Atunci a înţeles că muzica lui Mozart înseamnă o adevărată explozie a splendorii, celebrarea bucuriei divine a vieţii.
Formidabilă este evoluţia lui de atunci încoace, şi sunt fericită că i-am stat aproape în permanenţă, invitându-l în numeroase concerte din ţară şi din străinătate, inclusiv acum doi ani în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, când am celebrat 200 de ani de la naşterea lui Chopin şi 150 de ani de la naşterea legendarei soprane. Matei a venit anume de la New York pentru a ne fi alături la acel eveniment.
Laura era ceva mai mărişoară când am remarcat-o în peisajul noilor talente ale muzicii, dar avea ceva distinctiv încă de atunci, marca adevăratelor vocaţii: făptura ei şi violoncelul făceau deja corp comun, era născută pentru a stăpâni acel instrument. Am invitat-o şi pe ea, bineînţeles, în concerte din ţară şi din străinătate, toate considerabile succese.
O culminare a acestor manifestări a fost desigur triumful lui Matei şi al Laurei la renumitul Festival de la Spoleto, unde-i recomandasem marelui compozitor Gian Carlo Menotti, creatorul manifestării. « - Matei şi Laura au fost revelaţia acestei ediţii» mi-a mărturisit vechiul meu prieten Menotti, complice în atâtea împrejurări pe scenele lumii.
Fiecare succes al lor e o mare bucurie pentru mine, aşa cum spuneam, o nouă dovadă că iubirea muzicii, talentul, harul, inteligenţa artistică, magnetismul, charisma, strălucirea pe care asemenea tineri o aduc e de natură să triumfe întotdeauna, pentru că ei exprimă nu doar frumosul, ci adevărul prin artă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO