Ziarul de Duminică

Ceaiuri si prajiturele de arta

Ceaiuri si prajiturele de arta
09.05.2008, 18:33 49

"Serendipity" este un loc din Bucuresti ce se tine de cuvant. Isi respecta semantica. Pentru cine nu stie, vocabula - aflata printre primele zece cel mai greu de tradus din engleza - defineste fenomenul prin care cineva, antrenat intr-o cercetare, face in mod accidental, pe un cu totul alt plan, o descoperire utila. Intri acolo involuntar. Te abati din drum fara sa vrei. Fara promisiuni pimpante sau ademeniri de marketing. Dar, la iesire, nota memoriei e folositoare. "Mai veniti pe la noi!" Gradinita de afara, decorul discret oriental din interior, atmosfera sonora de spa, dar, mai ales, oferta impresionanta a esentelor te obliga la retur. Mai exista insa acolo si o alta atractie. La fel de seducatoare. Prajiturelele de arta. O poezie! Desertul e compus din tablouri. Ut pictura poesis. Asadar, se poate si o galerie sincretica. Pictura complementara cu arta ceaiului. Am vazut, incantat, doua din aceste expozitiia. Insa, nota bene, autorii lor e bine sa-si pastreze candoarea. Si sa stea departe de canibalismul criticii de anvergura (care sfasie ea maestri, daramite ucenici!).
Nu stiu cine e Gina Pislaru. Ba nu, am aflat doar ca este un artist plastic de loisir si cu inteligenta la purtator.
Tablourile sale insa sunt convingatoare. Prin mesaje vizibile si persuasive.
Prin vitalismul neasteptat al culorii, prin tusa aplicata sigur, fara complexe tremurate, prin fantasticul viziunilor sale orgolios ofertate. Prin oximoronul introspect al unui angelism demoniac in creatie. De o parte, ingerul ipocrit, de cealalta, loialitatea mamonica. La mijloc, artistul, care se consuma la cald.
Autofagie prin arta. Tablourile ei par a spune: daca nu ne-am hrani mereu din noi insine, mai devreme sau mai tarziu am exploda(!). Concluzie: Gina Pislaru e un artist ambitios care se serveste singur. De aceea, se retine. Nu numai la ceai!
Nu stiu cine e Diana Ranga. Stiu doar ca, spre deosebire de mai sus amintita, ea iese din carapacea umanului controversat si se uita la cer. Unde totul e limpede. Insa dracusorul o bate la gand sa deschida un cabinet de cosmetica a Cosmosului. Tablourile sale - reunite in ciclul "Univers dezintegrat" - isi propun un soi de titanism de intretinere in lupta cu coerenta universala. Prea multa ordine dauneaza tenului cosmic. De aceea, insumate unei paradigme centrifugale, proiectiile sale recompun schema artistica personala a unei noi cosmogonii. A ochiului. In ebulitie turbionara si, pe cale de consecinta, delicat-terifianta. Nu lipsita de accente cromatice gratioase (asa cum sta bine, in general, apocalipsei la femei!). Si nici de conotatii demiurgice, anexe ale cutezantei specifice unei amazoane vizionare. Concluzie: Diana Ranga leviteaza intre doua repere - inspiratie si conspiratie.
Gina Pislaru, Diana Ranga, pictura, Coffee&Tea Serendipity
amza_sebastian@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO