Ziarul de Duminică

CICA NISTE SCRIITORI / VIP-uri

CICA NISTE SCRIITORI / VIP-uri
14.10.2009, 15:35 30
Pe vremea când era presedinte al Partidului Aliantei Civice sisenator, Nicolae Manolescu m-a adus intr-o seara cu masina acasa.Locuiam pe atunci intr-un apartament la bloc de pe Calea Mosilor,iar administratorul nostru, fost colonel de Militie, avea obiceiulsa-i spioneze pe locatari. Nici n-a plecat bine masina care maadusese si administratorul - scund, gras si chel, cu un zâmbetinsinuant latit pe intreaga lui fata - a iesit de undeva dinintunericul curtii interioare a blocului si m-a intrebat:
- Mi s-a parut mie sau era masina senatorului NicolaeManolescu?
- A lui era! am raspuns eu apasat, bucuros ca-mi crescactiunile macar in rândurilor celor de la scara IV, undelocuiam.
- Uite, dom'le! a exclamat admirativ si, totusi, parcaneincrezator in plauzibilitatea da-ului meu fostul colonel deMilitie, care avea un cult pentru VIP-uri.
In seara urmatoare, printr-un concurs de imprejurari, m-a adusacasa cu masina Octavian Paler; era tocmai perioada când aparea desla televizor si avea un succes imens, cu poza lui de moralistintransigent. L-am invitat pe Octavian Paler sa suie pâna la mine,sa bea o cafea, dar el a refuzat, explicând ca s-a facut târziu sivrea sa ajunga acasa.
Am coborât deci, din masina, m-am apropiat de intrarea inbloc, cautându-mi cheile in servieta, si din nou si-a facutaparitia administratorul.
- Buna seara, domnule Alex. Stefanescu!
- Buna seara.
- Persoana care v-a adus cu masina era Octavian Paler?!
- Da.
- Cel care apare la televizor?...
- Da.
Colonelul in rezerva a ramas, la propriu vorbind, cu guracascata. Ma studia cu o curiozitate nesatioasa. Nu mai inteleadeloc ce e cu mine, de unde sa ma ia si unde sa ma aseze, inclasificarile lui.
Apoi, dupa câteva zile, tot intr-o seara, am fost adus acasacu masina de George Pruteanu (pe care interventiile din Parlament,dar mai ales emisiunea TV "Doar o vorba sa-ti mai spun") iltransformasera intr-o vedeta. Scenariul cu fostul colonel deMilitie s-a repetat. Dupa coborârea mea din masina senatoriala, els-a desprins dintr-un ungher si mi-a iesit intâmpinare. Parea nunumai uimit, ci si speriat, desi incerca sa aiba aerul unui om careglumeste:
- Felicitari! Felicitari! De data aceasta a fost GeorgePruteanu...
- Da. Am reuntat la serviciile lui Nicolae Manolescu, ca si lacele ale lui Octavian Paler. Nu sunt deloc multumit de ei. De acuminainte o sa ma aduca acasa George Pruteanu.
Mi-ar trebui geniu ca sa descriu expresia fetei din acelmoment a administratorului.
ALEX. STEF~NESCU. Critic si istoric literar, prozator,dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Redactor-sef alrevistei "Romania literara". Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15carti, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii romanecontemporane. 1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scris despre ea 270de articole pro si contra, a fost rasplatita cu Premiul UniuniiScriitorilor si Premiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub decultura" difuzata de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentrutalk-show-uri pe 2004, iar alta emisiune, "Istoria literaturiiromane contemporane povestita de Alex. Stefanescu" - Premiul APTRpentru emisiuni culturale pe 2008.
Foto 1: Nicolae Manolescu
Foto 2: Octavian Paler
Foto 3: George Pruteanu

Foto 4: desen Alex. Stefanescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO