Ziarul de Duminică

Cine stie castiga. Sau nu

04.08.2006, 13:04 27

Un vagabond (cu fizionomie de Raj Kapoor) rupandu-se in figuri tragi-comice, pe sonurile Awara Hoon, prin tapsanul cu luminite multicolore si camere de filmat al unei emisiuni-concurs de tip Vrei sa fii milionar. Exista oare reteta mai eficienta decat aceasta pentru a atrage publicul (stiti dumneavoastra care)?
DeSi spectaculosul roman de debut al lui Vikas Swarup, Q & A, tradus pana acum, cu furie, in 28 de limbi (si asteptand sa fie, cat de curand, ecranizat, sub forma unei comedii muzicale), poseda aceste ingrediente, ele tin doar de decor. Volumul nu are aerul kitsch-veda al unei telenovele de la Bollywood, respira un umor britanic de foarte buna calitate si este articulat, inteligent, cu o minutie sofisticata. Povestea este cea a unui chelner de 18 ani, Ram Mohammad Thomas (amestec onomastic de hinduism, mahomedanism si crestinism, care, in intentia autorului, vrea sa dea seama de diversitatea Indiei actuale), un adolescent care aduna bacsis dupa bacsis, asteptand vremuri mai bune. Vremurile vin, dar sunt doar aparent mai bune: Ram participa la cea mai de succes emisiune indiana a momentului, Who Wants to Be A Millionaire, si, aproape miraculos, pune mana pe marele pot. Acolo unde trebuia sa inceapa huzurul purced, de fapt, necazurile. Autoritatile il suspecteaza pe tanar ca stia intrebarile dinainte (era greu de crezut ca un copil care nu a citit niciodata un ziar si care nu a fost scolarizat e in stare sa castige un asemenea concurs) si il vara dupa gratii. Printr-o serie de delicioase in umorul lor episoade autobiografice, treisprezece la numar, Ram ii explica avocatului personal, Smita Shah cum a fost posibil sa afle, din experienta traita, raspunsurile corecte la concursul cu pricina si isi trece in revista intreaga viata: cum a fost gasit intr-o cutie cu haine de ajutor dintr-o biserica din Delhi, cum a ajuns sa lucreze pentru o vedeta ofilita si depresiva de la Bollywood, trecand la pataniile sale cu un colonel din armata australiana, aventurile din cartierele sarace din Bombay si New Delhi, la cariera sa de talentat ghid prin Taj Mahal si pana in momentul in care a ajuns s-o faca pe chelnerul. Pe scurt, Q & A al lui Swarup este un amestec subtil de comedie hohotitoare si de drama, care ne dezvaluie cum ajungem sa stim ceea ce stim, nu doar in materie de concursuri, ci si in privinta vietii adevarate. Fiecare dintre confesiunile revelatoare din puscarie da titlul cate unui capitol din roman si evidentiaza suma castigata la concursul Q & A - Question-and-Answer -, cam in felul urmator: 1.000 de rupii - moartea unui erou; 2.000 de rupii - mormantul unui preot; 5.000 de rupii - promisiunea unui frate; 50.000 de rupii - cum sa vorbesti australiana; 200.000 de rupii - Moarte in Western Express etc. O suita de pilde din viata unui om lipsit de noroc, peste care, deodata, se napusteste norocul. O incarnare a visului american cu miros de santal si de curry, pe care editorul (Scribner), pe manseta primei editii, a ales sa o prezinte ca pentru cititorii din lumea a treia: "Romancierul ne prezinta o viziune caleidoscopica asupra luptei dintre bine si rau, precum si ceea ce se intampla atunci cand un pusti nu are alta cale in viata decat sa supravietuiasca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO