Ziarul de Duminică

Colectia lui Freud

24.08.2007, 00:59 62

Parintele psihanalizei ramane, el insusi, obiect de studiu pentru disciplina pe care a creat-o. De pilda, lumea se intreaba care este natura fetisului pe care profesorul vienez il dezvoltase pentru antichitatile greco-latine de duzina...

Unii colectioneaza cutiute, altii cartonase cu portretele jucatorilor de baseball. Lumea colectionarilor cunoaste insa cazuri mult mai ciudate: cei care strang capace de veceu sau chiloti de dama folositi, de pilda. In general, in asemenea contexte, se vorbeste despre frustrari erotice si deviationisme sexuale transpuse in planul (sub constientului.
Situatia lui Sigmund Freud este, aparent, mult mai simpla. Timp de aproape jumatate de secol, incepand din anul 1896 - dupa moartea tatalui sau si in timp ce redacta Interpretarea viselor -, el a inceput sa stranga tot felul de mici obiecte care ar putea fi categorisite, cu multa indulgenta, drept "antichitati".
In timp, s-au adunat cam 2.000 de piese, majoritatea de origine sau cu trimitere greco-latina, dar nu numai. De pilda, pe canapeaua sa de psihanalist din biroul vienez (refacut cu minutie la Londra, pentru scurta perioada de autoexil de dinaintea mortii sale din 1939) se afla, si azi, o carpeta persana Qashqai, achizitionata in 1891, inca inainte sa i se declanseze instinctul shopaholic compulsiv de colectionar, de la o expozitie vieneza.
Asa cum ne asigura, in The Gods of Freud, autoarea australiana Janine Burke, recenzata de Brenda Maddox pe tls.timesonline.co.uk, orice calatorie peste hotare a lui Freud era aprioric considerata ratata daca psihiatrul nu se intorcea acasa cu macar un obiect de colectie. Astfel, de la New York, a revenit, in 1909, cu un bol de jad si un bust de bronz al lui Buddha, luate nu de la vreo consignatie, ci direct de la Tiffany's.
De obicei insa, calatorea in Italia, de unde aducea mici statuete sau ceramica. Obsesiv, cumpara Sfincsi. Ajuns acasa, se apuca sa-si reordoneze maniacal colectia. Cand se ducea, vara, la resedinta sa de vacanta, tara dupa el cufere impozante cu cele mai importante piese stranse.
In 1938, cand a parasit Viena pentru Londra, a avut sansa ca evaluatorul desemnat de autoritatile naziste sa fie Hans von Demel, bun prieten, care a pretuit ansamblul pieselor la numai 500 de marci, evitand astfel plata unor taxe impovaratoare.
In consecinta, statueta sa favorita, reprezentand-o pe Atena (copie a unui original grecesc din sec. V), a putut fi dispusa pe biroul sau de studiu din Maresfield Gardens. Aici, a fost vizitat de Salvador Dali, caruia i-a explicat foarte rece ca doar arta clasica se adreseaza cu adevarat subconstientului, bagandu-l efectiv in ceata pe agresivul suprarealist...
Dupa deces, Freud a fost incinerat, iar cenusa sa a fost depusa intr-o urna greceasca datand din secolul IV i.Hr., daruita de principesa Marie Bonaparte, psihiatrul intrand definitiv in propria sa colectie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO