Ziarul de Duminică

COLECTII / Corespondenţă

COLECTII / Corespondenţă
28.07.2010, 15:53 39

Convorbiri/ Corespondenţă/ Portrete este o colecţie a EdituriiHumanitas coordonată de Oana Bârna. Prezentăm cele mai recentetitluri.

"Minunea timpului trăit". Din corespondenţa Monicăi Pillat şi alui Lily Teodoreanu cu Pia Pillat. Cu o prefaţă de Horia-RomanPatapievici. Monica Pillat publică scrisorile trimise de ea vremede 40 de ani (1957-1997) mătuşii aflate departe, alături de celeadresate aceleiaşi Pia Pillat de Lily Teodoreanu (scriitoareaŞtefana Velisar) în anii 1967-1977. "Biruinţa unei iubiri" (2008),"Sufletul nu cunoaşte distanţele" (2009) şi acest volum formează otrilogie închinată Piei, spune Horia-Roman Patapievici în prefaţă."Primul lucru care frapează inteligenţa cititorului de azi, laparcurgerea acestor scrisori, este bunătatea oamenilor care lescriu. Frumuseţea exprimărilor, la Lily Teodoreanu, nu este aretoricii, este a inimii. Ea nu edulcorează realitatea: ea se punefaţă de realitate într-o poziţie din care realitatea vine spre eacu bunătatea ei, nu cu răutatea la care te-ai aştepta. Dacă Lilyavea vocea bunătăţii care decisese să nu răzbune nimic, MonicaPillat are vocea bunătăţii care caută să-şi salveze sufletul şiinima nu pentru sine, ci de dragul lumii, care e atât deînmărmuritor de frumoasă."

"Dragă Walter... Scrisori către un binefăcător. 1976-2006" -Onica Bucusioceanu. Cuvânt înainte de Walter Biemel. Traduceri dinfranceză de Adina Cobuz. Numele Oana Busuioceanu a apărut pe maibine de 20 de volume publicate în anii '60-'80 la Editura pentruLiteratură şi Artă, Univers, Minerva sau Meridiane. Fiica luiAlexandru Busuioceanu, cunoscutul istoric al artei, poet şiuniversitar stabilit în 1945 la Madrid, semna nu numai traducereadin italiană ori spaniolă, ci şi aparatul critic al acestor volume.În urma înăspririi regimului editurilor sub Ceauşescu, OnicaBusuioceanu, care nu era dispusă să facă vreun compromis cu putereacomunistă, fuge în Occident; stă o vreme într-un lagăr de refugiaţipolitici din Italia şi în 1985 ajunge în Statele Unite, la LosAngeles. Profesional, Onica se impune până la urmă în America, darfinanciar nu reuşeşte niciodată să atingă un echilibru. Şi aiciintervine întotdeauna, salvator, un om cu care nu s-a întâlnit faţăîn faţă decât o dată: Walter Biemel, născut într-o familie germanădin Braşov, student al lui Heidegger în anii 1942-1944, distinsuniversitar specializat în fenomenologie şi filozofia artei.Walter, căruia ea i se confesează în lungi scrisori, este cel careo ajută deopotrivă material şi sufleteşte, pentru că Onica e foartesingură în exil. Walter a fost binefăcătorul Onicăi până la moarteaei (2007)."Dragă Walter, eşti un om extraordinar! Nu e destul căeşti generos şi săritor, dar mai ai şi darul de a intui exactmomentul în care cineva are mare nevoie de ajutor... Cum faci deghiceşti tocmai momentul critic şi oferi ajutorul tău cu un ceasînainte, aşa încât nu numai că-l scoţi pe celălalt din impas, darîi scuteşti şi angoasa?" - scria Onica de la Hollywood în iulie1985. "Relaţia mea cu ea, una cu totul deosebită, nu e uşor dedescris. A fost vorba de o afecţiune adâncă, probabil înprelungirea admiraţiei pe care i-am purtat-o mamei ei, faţă de caream nutrit un sentiment de mare prietenie, ba chiar de iubire...Când corespondenţa dintre noi a încetat, am continuat relaţia printelefon: fiecare apel din partea Onicăi era un prilej de bucuriepentru mine. Nu-mi pare rău decât că n-a mai apucat să fie martoraapariţiei acestui volum" - scrie Walter Biemel în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO