Ziarul de Duminică

CONCERT / Romanian Roots la Bayreuth

Romanian Roots la Bayreuth
21.05.2009, 13:01 22

Aceste idealuri se transmit repede si celor mici, deseori in detrimentul unor valori considerate invechite, precum efortul constant sau largirea orizontului cultural.
In acest context, dupa cum marturisea dirijorul Corului de Copii Radio, Voicu Popescu „...a duce copilul la cor – o activitate prin excelenta colectiva – reprezinta echivalentul unei ratari aproape sigure..." a unui viitor luminos, as completa... Diferentele intre „inainte si dupa ’89" sunt, dupa spusele lui Voicu Popescu, uriase. Astfel ca daca „inainte", Corul de Copii Radio numara peste o suta de membri selectionati pe parcursul a doua sesiuni din peste o mie de candidati, astazi, la fiecare din cele doua selectii anuale abia daca se mai prezinta... cincisprezece copii. Vocile lor nu mai sunt la fel de cristaline, timbrul lor odata diafan, angelic, „fiind astazi mai mat si mai orientat catre registrul grav, intr-o tara plina de talente, in care se canta cel mai fals «Multi ani traiasca ! din toata Europa»."
Dar sa nu cadem in patetism. Am avut ocazia sa port aceasta discutie cu ocazia unui turneu-blitz de 48 de ore pe care prestigiosul ansamblu component al Formatiilor Muzicale Radio, cea mai titrata si performanta formatie de gen din Romania, l-a intreprins in Germania, mai precis in Bavaria, in contextul Zilelor Europene Neudrossenfeld si a festivalului de traditie Europa Musicale. Organizatorii le-au oferit tinerilor coristi si un program dens de vizitare a celor mai importante obiective culturale din Bayreuth (casele memoriale Wagner si Liszt, o manufactura de piane sau resedinta princiara Ermitaj).
Cele doua concerte desfasurate in castelul si respectiv in sala polivalenta din Neudrossenfeld au adus in atentia publicului un proiect inedit – nu atat prin noutate, cat prin maniera de abordare – numit Romanian Roots. Adunand piese din epoci diferite, exclusiv din creatia compozitorilor romani, de la Filotei Monahul la Doina Rotaru, programul a reusit sa devina mai mult decat o simpla insiruire de piese intrerupte – altminteri pe buna dreptate – de furtunoase aplauze datorate tinutei exceptionale a interpretarii.
Parcurgand diferite momente, de la instalarea atmosferei si o necesara localizare culturala – mai ales pentru publicul din strainatate caruia ii si este de fapt dedicat proiectul –, trecand apoi prin celebrarea naturii, avand la baza un filon spiritual misterios, intens emotional, vocile copiilor conduc pe nesimtite publicul catre zona ludicului. Desi profund romanesc, programul evadeaza intr-o fireasca dimensiune internationala. Romanian Roots al Corului de Copii Radio este o frumoasa declaratie de dragoste pentru notiunea de spiritualitate. Muzica este insotita de o costumatie sobra si totusi senina si de un discurs gestual discret, cu o simbolistica accesibila.
Si pentru ca ambitia dirijorului Voicu Popescu de a avea un proiect cat mai complex a avut ecou, spectacolul a beneficiat si de un comentariu video a carui plastica a pornit de la imaginea copiilor si a condus catre simbolurile sugerate de mesajul muzicii.
Trecand peste descrierea fatalmente cliseizata a „ropotelor de aplauze" cu care publicul i-a rasplatit pe tinerii muzicieni, voi descrie doar scena desfasurarii ultimului spectacol. Programat intr-o atmosfera calda, familiala, ultim act al unui sir de manifestari diverse care durau de un numar de zile, spectacolul a avut loc in sala polivalenta a orasului, o sala de sport mare, in care erau asezate mese lungi, publicul fiind invitat sa ia loc, sa cumpere bere si... sa se simta bine, ascultand Corul de Copii Radio din Romania.
Momentul de introducere video a inceput, corul a intrat pe scena si a inceput sa cante. Si a cantat asa pana la sfarsitul programului, intr-o liniste mormantala, avand in fata un public german care a uitat sa mai ridice halbele de pe masa. Pe figurile lor, tineri si batrani, emotia se oprise in zambet. Aducand mesajul spiritual al unui popor fundamental diferit, Corul de Copii din Romania le vorbea totusi pe aceeasi limba. Multi dintre cei prezenti au tinut sa spuna apoi copiilor, sau pur si simplu si-au spus unii altora, ca „asa ceva nu am mai auzit niciodata".
Iar acest lucru nu inseamna cu siguranta, pentru un copil, „ratarea unui viitor luminos".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO