Ziarul de Duminică

Cred

Cred
25.04.2008, 14:03 352

Cred in Dumnezeu. Cred ca Dumnezeu este unul singur. Cred ca existenta unui numar atat de mare de religii este permisa de Dumnezeu si nu reprezinta o ofensa la adresa Lui.

Cred ca este loc in lumea aceasta pentru toate credintele, pentru toate rasele si pentru toate culturile. Cred cu tarie ca ortodoxia nu se afla in vreo forma de concurenta, necum de contradictie, cu catolicismul ori cu protestantismul, ca nici o credinta sau etnie nu este mai buna ori mai rea decat alta.
Cred - si voi crede pana la moarte - ca un om poate asculta, cu incantare la fel de mare, o fuga de Bach, o serenada de Toto Cutugno si un blues Led Zeppellin. Ca nu exista carti interzise, dar nici carti obligatorii. Ca traiul intr-o metropola de beton si asfalt poate fi la fel de fericit si senin ca acela intr-o cabana cocotata pe varf de munte.
Cred ca nu exista o contradictie de fond intre creationism si evolutionism. Am citit Biblia de mai multe ori si nu am gasit nici un loc in care sa ni se spuna ori macar sa ni se sugereze ca, dupa ce a creat Lumea, Dumnezeu a si inghetat-o.
Cred ca suntem contemporanii privilegiati ai unor impacari istorice. Daca nu noi, atunci cu siguranta macar copiii nostri vor vedea sterse granitele fortate dintre stiinta si religie, ca si acelea dintre religii - dupa ce frontierele dintre stiinte, precum si cea delimitand stiintele de arte, au fost deja dizolvate intr-o minunata spiritualitate fara limite.
Cred ca suntem martorii primilor pasi pe calea a ceea ce s-ar putea numi ecumenismul generalizat.
Cred ca, in ciuda tuturor Casandrelor, lumea nu se afla pe pragul prapastiei si nu este in nici un caz mai rea, mai imorala sau mai dementa decat era in urma cu o suta, cinci sute sau o mie de ani.
Cred - stiu - ca sunt nenumarate probleme, provocari, neimpliniri, drame si tragedii, asa cum au fost intotdeauna. Singura diferenta reala, palpabila, in comparatie cu trecutul, este aceea ca azi aflam mult mai mult si mult mai repede despre nenorociri.
Acum, cand scriu aceste randuri in prag de Paste, stiu ca nici Lucrarea lui Dumnezeu, nici cea a Fiului Sau nu au fost degeaba. Pamantul, cea mai spectaculoasa nava cosmica, poarta prin spatiu cu mare viteza aproape sapte miliarde de oameni. Un mic procent dintre ei sunt rai, imorali, cruzi, pierduti. Doar ca, inevitabil - si chiar pragmatic! - vorbim aproape numai despre ei si-i vedem doar pe ei. Restul, miliarde de oameni, sunt normali si de aceea anonimi. La ei sa ne gandim macar un pic in acest zile celebrand miracolul.
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO