Ziarul de Duminică

Cu verigheta pe degetul corespunzator...

15.02.2008, 15:20 70

Cartea este precara, inainte de toate, sub raport literar, fiind scrisa, in intregime, intr-un limbaj solemn-administrativ, ca un discurs de primar.

Romanul Indragostit din interes de serviciu de Constantin Buligoanea, pe care il citesc cu intarziere (a aparut in 2005, la Editura TipoRadical din Drobeta-Turnu Severin), are un subiect pueril-original. Este vorba despre un tanar arhivar de la Institutul de Studii si Cercetari Juridice din Bucuresti care isi propune sa revolutioneze activitatea de reeducare a minorilor infractori, ca un Makarenko al timpurilor noastre. Lucrarea sa de diploma, Interferenta emotiilor pozitive cu emotiile negative - factor terapeutic in profilaxia delincventei juvenile, fusese respinsa, la facultate, de profesorul Mihai Saizescu, dar tanarul hotaraste sa-si puna ideile in aplicare cu sprijinul directorului-adjunct al Institutului de Studii si Cercetari Juridice. Acesta il trimite la Institutul Special pentru Reeducarea Minorilor Infractori (un mod pompos de a numi "scoala de corectie") din Satu Mare, unde tanarul o seduce, in scop pedagogic-terapeutic, pe o frumoasa delincventa, Dalena Goran.
In mod previzibil, pana la urma se indragosteste si el de ea, astfel incat, in loc sa combine emotiile pozitive cu emotiile negative, le combina pe cele pozitive cu unele tot pozitive.
Din cate stiu, nu prea este frumos sa-ti folosesti ascendentul moral pe care il ai ca pedagog ca sa cuceresti o minora. Dar ma abtin sa ma pronunt in probleme de ordin moral.
Cartea este precara, inainte de toate, sub raport literar, fiind scrisa, in intregime, intr-un limbaj solemn-administrativ, ca un discurs de primar. Chiar si dialogurile dintre indragostiti sunt redactate in acelasi stil oficios, de un comic (involuntar) irezistibil. Ele aduc aminte de conversatiile dintre faimoasele personaje ale lui Ion Baiesu, Tanta si Costel, dar acolo este vorba de o intentie satirica, in timp ce la Constantin Buligoanea - nici vorba de asa ceva.
Autorul romanului Indragostit din interes de serviciu tine invers arma satirei, astfel incat trage in el insusi. Iata, ca exemplu, o secventa:
"- Din aceasta clipa esti sotia mea! Sunt sotul tau! Conform traditiei si pentru amintirea acestei clipe, da-mi voie sa-ti introduc aceasta verigheta pe degetul corespunzator de la mana stanga. Eu am introdus-o deja, observi? Oferirea buchetului de flori din vaza este ultimul gest care-mi este permis sa-l mai fac pentru tine!" etc.
Din fericire, autorul nu reproduce si dialogul din patul nuptial, care ar fi fost, fara indoiala, la fel de ceremonios si ne-ar fi pus rabdarea la grea incercare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO