Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Cu cenusa la carciuma

CULISE DE EDITOR / Cu cenusa la carciuma
02.07.2009, 13:35 17

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.

 
 
 
 
La Editura Polirom urmeaza sa apara Graham Swift – „Ultima comanda".
Traducere de Cristina Vasiliu.
 
 
Roman distins cu prestigiosul Man Booker Prize in 1996, "Ultima comanda" a fost ecranizat cu succes in 2001, in regia lui Fred Schepisi, cu Michael Caine si Helen Mirren in rolurile principale. Este o poveste despre identitate, iubire si loialitate, interesanta si impresionanta mai ales prin circumstantele sociale pe care ni le propune autorul, situand actiunea in Londra postbelica, proletara. Intr-o zi posomorata de primavara, patru insi se intalnesc in carciuma lor preferata dintr-un cartier muncitoresc al Londrei. Sunt pe cale sa porneasca intr-un pelerinaj ce are ca tel imprastierea cenusii unui tovaras din razboi, Jack Dodds, prieten a trei dintre ei si tata adoptiv pentru al patrulea. Dar inainte sa ajunga in oraselul de pe malul marii unde vor duce la indeplinire „ultima comanda" a regretatului Jack, complicatele relatii dintre cei patru, implicandu-le de asemenea pe sotiile si copiii lor, se dezvaluie lent, prin impletirea multiplelor fire narative si a vocilor personajelor. Dincolo de prietenia si loialitatea care ii leaga, fiecare are un secret intunecat, iar in dialogul lor molcom si aparent banal se pot ghici vinovatii, tradari si resentimente puternice, pe cale sa rabufneasca.
„Un roman care priveste in fata efemeritatea existentei umane si totodata aduce un omagiu simplu si nesentimental curajului de a-ti infrunta soarta." ("Sunday Times")
„Graham Swift ne implica in real, in vietile traite... Sobru si simplu, insa profund convingator, reafirma valorile decentei, ale loialitatii si iubirii." ("The New York Review of Books")
„<Ultima comanda> este o carte formidabila, care vorbeste despre nevoile umane si despre tandrete, atingand profunzimi insondabile. Chiar si cei mai cinici dintre noi se vor simti incalziti de suflul povestii." ("San Francisco Chronicle")
Graham Swift s-a nascut in 1949 la Londra si a studiat la Dulwich College si Queen’s College (Cambridge), iar apoi la Universitatea din York. Este unul dintre cei mai apreciati romancieri contemporani din Marea Britanie. In anul 1983 a fost inclus de Book Marketing Council pe lista celor mai buni douazeci de tineri scriitori britanici, publicata de revista „Granta". Swift a publicat un volum de nuvele, „Learning to Swim" (1982), si opt romane traduse in peste treizeci de limbi. Este laureat al catorva dintre cele mai importante premii literare din Europa: Guardian Fiction Prize, Geoffrey Faber Memorial Prize, Premio Grinzane Cavour, Prix du Meilleur Livre Étranger, James Tait Black Memorial Prize, culminand cu prestigiosul Booker Prize, acordat in 1996 pentru romanul „Last Orders" („Ultima comanda"). Din creatia prozatorului britanic, la Editura Polirom au mai aparut romanele „Lumina zilei" (2006), „Maine" (2008) si „Pamantul apelor"(2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO