Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Despre viata si despre moartea limbilor

CULISE DE EDITOR / Despre viata si despre moartea limbilor
02.09.2009, 14:19 26
Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.
 
 
La Editura ART va aparea, in coordonarea lui Peter K. Austin, volumul „1.000 de limbi".
 
In lume se vorbesc, in prezent, peste 6.000 de limbi, de la cele care au sute de milioane de vorbitori pana la cele cu numai unul sau doi. Toate prezinta vocabulare bogate prin care descriu mediul inconjurator, actiunile, gandurile si sentimentele oamenilor care le vorbesc. Lingvistii estimeaza ca, pana in anul 2050, jumatate din limbile noastre, ale pamantenilor, vor fi disparut, asa incat momentul este mai mult decat potrivit pentru a le studia. In lucrarea de fata, bogat ilustrata si accesibila, o echipa de specialisti se apleaca asupra diversitatii, complexitatii si frumusetii limbajului uman.
Se propune o calatorie in jurul lumii lingvistice, analizand sursele, caracteristicile si rela­tiile reciproce dintre limbile noastre, si abordeaza limbile de circulatie mondiala, limbile majoritare si minoritare din fiecare zona geografica si chestiuni esentiale precum limbile periclitate si cele disparute.
Regiune dupa regiune, fiecare intrare principala ofera informatii despre numarul de vorbitori, raspandirea geografica, evolutia, dezvoltarea si trasaturile speci­fice ale limbii respective. Textul, alcatuit de lingvisti de inalta specializare, este accesibil si ilustrat cu numeroase fotografii si harti. Capitole speciale se ocupa de limbile periclitate si de cele disparute in decursul timpului, o sectiune cuprinzatoare de harti prezinta raspandirea principalelor grupuri de limbi in lume, iar glosarul aduna cei mai importanti termeni de specialitate utilizati.
Lucrarea e ilustrata in totalitate in imagini color si alb-negru.
 

Editorul coordonator Peter K. Austin este in prezent seful Catedrei de Lingvistica de Teren „Märit Rausing" si directorul Programului Academic pentru Limbile Periclitate de la scoala de Studii Orientale si Africane a Universitatii din Londra, la care lucreaza din 2002, dupa ce i s-a decernat Premiul Humboldt al Universitatii „Johann Wolfgang Goethe" din Frankfurt. Anterior, a fost profesor titular de lingvistica la Universitatea din Melbourne si a sustinut cursuri in regim de profesor‑invitat la Institutul de Psiholingvistica „Max Planck" din Nijmegen, la Universitatea de Studii Straine din Tokio, la Universitatea din Hong Kong si la Universitatea Stanford. Profesorul Austin are o indelungata experienta de teren cu privire la limbile aborigenilor australieni; printre publicatiile sale se numara sapte dictionare bilingve si lucrari de lingvistica istorica si comparata, de tipologie si de istorie si biografie ale aborigenilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO