Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / O ruta fabuloasa: Spania-India

CULISE DE EDITOR / O ruta fabuloasa: Spania-India
21.05.2009, 14:56 25

Neputinta de a i-o lua inainte asasinului

La Editura ART, urmeaza sa apara
Roza din Alexandria de Manuel Vazquez Montalban

„Nu sunt o cronica politica, ci una morala si sentimentala, despre nevoia de a opta intre pesimismul si cinismul existent nu numai in Spania, ci in toata cultura occidentala." Astfel isi caracteriza Montalban romanele, ale caror puncte de plecare sunt de multe ori propriile obsesii tematice sau lingvistice – o fraza ori un cantec. In "Roza din Alexandria", Montalban straluceste prin gaselnite remarcabile in realizarea personajelor, dar si printr-o serie de sageti trimise astfel incat sa demonstreze teoremele vitale ale lui Pepe Carvalho: neputinta de a i-o lua inainte asasinului, iubirea in care acesta le invaluie pe victime, chiar daca pleaca de la premisa ca lumea se imparte in victime si calai, dispretul – prin saturare – aratat culturii. Lectia este una simpla: „Traim doar o data si trebuie sa invatam sa iubim si sa traim."
Manuel Vazquez Montalban (Barcelona, 1939 – Bangkok, 2003), scriitor si jurnalist spaniol, a publicat zeci de volume de poezie, romane si eseuri.
De-a lungul prodigioasei sale cariere, Manuel Vazquez Montalban a primit premiile Planeta, International de Litterature Policiere, Nacional de Literatura, Nacional de la Crítica, Literar European, Bunche al Criticii din R.F. Germana, Ciudad de Barcelona, Recalmare, Raymond Chandler, Nacional de las Letras Espanolas, Grinzane-Cavour.
Seria romanelor al caror protagonist este detectivul Pepe Carvalho, fost politist, fost marxist si gurmand inrait, l-a transformat intr-unul dintre cei mai cititi scriitori ai Spaniei si cel mai bine vandut in afara granitelor tarii sale.
„Nu doar bune romane politiste, ci, in egala masura, comentarii asupra evenimentelor istorice importante si analize din interior asupra schimbarilor din societatea si viata politica a Spaniei si Cataloniei." – "The Times"
„Personajele lui Montalban au o aura de excentricitate glorioasa... Cititorul este absorbit in aceasta lume sordida de remarcabila energie a scrisului si de distributia originala a locuitorilor ei." - "Times Literary Supplement"

 

Eminescu si India

La Editura Cununi de stele urmeaza sa apara Eminescu si India, de Amita Bhose. Editie ingrijita de Carmen Musat-Coman, cu o prefata si postfata de prof. dr. Zoe Dumitrescu-Busulenga. Note de Mihai Dascal.

Cartea cuprinde teza de doctorat cu titlul „Influenta indiana asupra gandirii lui Eminescu" si a aparut pentru prima oara in 1978, intr-un tiraj de 16.600 de exemplare. Era intaiul studiu amplu si serios care cerceta, comparativ, creatia marelui poet roman asezata in fata unuia dintre cele mai importante motive de apropiere si afinitate ale ei - filozofia si literatura Indiei. In prefata, prof. dr. Zoe Dumitrescu-Busulenga pretuieste cerebralitatea autoarei, formate la alte surse de cultura si neerodate de ipotezele autohtone, prin care regandeste opera eminesciana, recunoscand in Amita Bhose unul dintre cei mai seriosi eminescologi contemporani. „Valoarea lucrarii intreprinse de dr. Amita Bhose - noteaza Zoe Dumitrescu-Busulenga - sta in tentativa de a lumina aceste aspecte comune a doua spiritualitati care s-au intalnit in mai multe momente decat se crede si decat se stie. Si mi se pare ca este suficient sa citim cateva cuvinte din lucrare ca sa intelegem cuprinzatorul ambitus al comparatiei izbutite de dr. Bhose intre Eminescu si poetii Indiei, comparatie care, cum se va vedea, are sunetul curat ca argintul, al adevarului: <<Sinteza celor doua culturi (indica si europeana, n.n.) nu s-a realizat nici in Anglia… nici in Germania. Desi orientalismul a avut un impact mai pronuntat in literatura germana decat in cea engleza, odata cu trecerea valului romantismului a trecut si el. Sufletul indian n-a fost, nici n-a putut sa fie transplantat in solul apusean. In schimb, poetul tarii Mioritei l-a integrat spiritualitatii poporului sau.>>
Cum „Eminescu e singurul poet european care a facut India nemuritoare in tara sa", publicarea acestui titlu al eminescologului Amita Bhose este o alegere fireasca, mai ales ca editura detine exclusivitatea publicarii operei sale. Editia de fata va cuprinde si o selectie a celor mai expresive si intuitive referate, sustinute de personalitati ale istoriei literare ale vremii, selectie reunita de Mihai Dascal sub semnul Notelor. Ineditele documente, din arhiva autoarei, sunt recuperate nu numai in serviciul operei Amitei Bhose, ci si al celei eminesciene, semnate fiind de Zoe Dumitrescu-Busulenga, Edgar Papu, Sergiu Al-George, George Munteanu, Virgil Candea, D. Pacurariu, Cicerone Poghirc, Marin Bucur.

Adresandu-se deopotriva specialistilor, dar si publicului larg, cartea este una de referinta pentru cunoasterea influentei indiene asupra operei poetului roman.

Amita Bhose (1933-1992). Nascuta la Calcutta in 1933, intr-o familie cu o bogata activitate culturala si stiintifica, absolva Facultatea de Chimie, Fizica si Matematica a Universitatii din Calcutta, in 1953. In 1959, impreuna cu sotul sau, inginer geolog, vine in Romania, inscriindu-se la un curs de limba si literatura romana, pentru doi ani. Se reintoarce in India unde debuteaza in presa indiana cu articolul „Rabindranath in Romania". E inceputul unui lung sir de articole, in bengali si engleza, despre cultura si literatura romana, din care face si traduceri. In 1965 absolva Facultatea de Bengali-Engleza la Universitatea din Calcutta iar in 1971 se inscrie la doctorat, cu o bursa din partea statului roman, la Facultatea de Limba si Literatura Romana din cadrul Universitatii Bucuresti. Din 1971 pana la moartea sa va trai in Romania, „tara pe care a iubit-o poate mai mult decat multi dintre romani si a slujit-o cu inteligenta si condeiul ei" (Zoe Dumitrescu-Busulenga). La moartea sa, in 1992, au ramas in manuscris, gata de tipar, cinci carti. Cronologia detaliata a vietii si operei acestei personalitati unice in cultura romana este publicata pe site-ul www.amitabhose.net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO