Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR / Sa scapi de necazuri zburand cu avionul

CULISE DE EDITOR / Sa scapi de necazuri zburand cu avionul
08.07.2009, 15:22 15

Editurile noastre publica sute de carti in fiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-a dreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de Duminica" care au ca subiect cartea ne-am propus sa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat, atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor. La „Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja pe rafturi, intre care facem, fireste, o selectie. Le sunt destinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literari ai ziarului. La fel se intampla cu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Din noianul de volume in curs de aparitie sau in pregatire alegem, o data la doua saptamani, cate unul pe care il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica „Avanpremiera". In sfarsit, in cadrul rubricii de fata, am invitat editurile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa ne prezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fie cumparata si citita, si, in masura in care exista, avatarurile prin care a trecut editorul.

La Editura Humanitas fiction este in pregatire pentru tipar „Sus pe cer" , de Chang-Rae Lee. Traducere de Carmen Patac.
Ajuns la cincizeci si noua de ani, Jerry Battle a trecut prin toate marile incercari si evenimente traumatizante ale vietii: i-a murit sotia, copiii s-au instrainat de el, fiica lui, Theresa, este diagnosticata cu cancer, iar cu propriul sau tata, acum internat intr-un azil, are o relatie conflictuala. Detinator al unei prospere afaceri de familie si pilot pasionat, Jerry alege sa se sustraga oricarei activitati. Singura bucurie care i-a mai ramas este sa-si piloteze avionul, inaltandu-se deasupra Long Islandului si cufundandu-se in lungi meditatii asupra conditiei dezradacinatului (Jerry este de origine italiana), asupra istoriei familiei sale si a culturii contemporane. Dar evadarea din propria sa viata si incercarea de a abandona intreaga incarcatura emotionala a evenimentelor neplacute jos, la sol, se dovedeste numai o solutie temporara si o ruta ocolitoare ce va conduce la acelasi deznodamant dramatic.
Recompensat inca de la debut (The Native Speaker) cu PEN/Hemingway Award, dar si American Book Award, Chang-Rae Lee este unul dintre cei mai influenti scriitori americani contemporani. „Sus pe cer" („Aloft", 2004) este cel de-al treilea roman al sau, care urmeaza sa apara la editura Humanitas Fiction, in traducerea lui Carmen Patac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO