Ziarul de Duminică

CULTURE CLUBBING / Fara ei nu exista Depeche Mode

CULTURE CLUBBING / Fara ei nu exista Depeche Mode
06.05.2009, 15:27 27

Si nu numai. Unii critici mai muzicali ca mine, dar si unii muzicali mai critici sustin ca, daca nu exista Kraftwerk, un intreg curent, numit Techno-Pop, nu ar fi existat nici el. In linii mari, mai mult de O MIE de trupe.

Mi se pare exagerat... Dar logic. Kraftwerk au folosit calculatoare pentru muzica, practic... inainte ca acestea sa existe asa cum le stim noi!!! Nu exista Windows, iar Bill Gates mergea la scoala cu pachetel in geanta (exagerez foarte putin, in 1970, anul infiintarii trupei, Gates avea 15 ani...)
Sunt nemti. Evident. Dar cum ii cheama si cum au devenit legende nu mi se pare de povestit! E ca si cand te-ai apuca sa explici o poanta. In plus, eu in 1975 ma nasteam, cand Kraftwerk edita "Radio-Aktivitat". Abia in 1988 ascultam "Computer Welt". Alt album legendar.
Scopul acestui articol scris de un om care si-a cumparat bilete la AC/DC printre primii (mda, e de ras) e sa va spun ca nemtii de la Kraftwerk chiar vin!!!
Biletele s-au pus in vanzare si exista riscul acum, cand cititi articolul acesta, sa se fi si epuizat. Nu-i nimic. Si eu sufar. La data concertului, eu am bilete de avion la... nu conteaza unde... important e ca vin legendele la Sala Palatului si eu car bagaje intr-o excursie cu familia. Consolarea mea? Eu am vazut deja un concert Kraftwerk. Oamenii sunt prea batrani pentru miscare scenica si nu se dadeau in vant dupa ea nici cand erau tineri. Nici nu se prea potriveste. Dar visualele proiectate in spatele celor patru pupitre sunt marfa. Practic, nu te duci la un concert Kraftwerk ca sa-l vezi pe Florian Schneider sarind peste spectatorii din primele randuri... La un concert Kraftwerk te duci ca sa-ti scoti palaria in fata unor vizionari adevarati. Acum, cand masinile de promovare ale muzicienilor ii numesc "pionieri" pe niste oameni care au inventat un singut sunet nou, e senzational sa te afli in prezenta unor oameni fara de care Depeche Mode ar fi putut sa nu existe. Si nu numai ei. Daca vi se pare inca o afirmatie exagerata, dati o fuga pe Wikipedia, apoi megeti la concertul Kraftwerk. S-ar putea sa nu vi se mai para.
 

raduco@profm

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO