Ziarul de Duminică

Cum am facut blatul pe metrou

10.08.2007, 22:35 41

Metroul apartine, prin definitie, teritoriului underground, drept care am si scris despre el, de cateva ori, in cadrul acestei rubrici. Dar daca dimensiunea subterana la propriu ar fi dublata de una la figurat?
Avand in vedere numarul foarte mare de cazuri in care oamenii fac blatul pe tren, respectiv pe vapor, nu putini vor fi fiind cei care si-au pus insistent intrebarea daca se poate face blatul si pe avion ori pe metrou. Eu, recunosc, m-am intrebat.
In al doilea caz, nu ma refer, fireste, la golanasii care, profitand de neatentia casierei, sar peste poarta de acces. Nu-nu-nu, nimic atat de grosolan nu ma intereseaza, ci blatul elegant, cu "nasul". Un blat facut cu toata familia ar fi genial. Ei, bine, l-am facut! O istovitoare cautare de parchet ne dusese pasii pana in Valea Cascadelor. Era zi de week-end si transportul in comun era sufocat de cele vreo 40 de grade din aer la umbra, ca la sol la soare n-a indraznit nimeni sa ia temperatura. Un tramvai ratacit ne-a tarat spre capatul liniei de metrou. Am coborat - racoare in fine!, dar si pustietate. Nimeni de nimeni. N-aveai de la cine sa cumperi o cartela. Pana la urma a aparut un batranel (badigard!?) care ne-a explicat ca n-au cartele si, de altfel, e si casiera plecata. Sau bolnava. Sau suparata. Ceva. Asa ca ne-a deschis o portita sa trecem. Pai si cat sa va dam? Pai dati-mi doi lei. Pai i-am dat. In statie astepta un tren-fantoma, gol, acoperit integral de grafitti, interior si exterior. Ne-am suit oarecum speriati. Dupa o vreme a plecat. Nu eram siguri daca nu mergea singur, ca mecanic nu vazuseram. Oricum, am supravietuit. O saptamana mai tarziu am facut blatul - negru, de data asta - intr-o parcare cu plata. Nu, n-am fugit miseleste. Pur si simplu, femeia aceea n-a avut sa-mi dea rest nici cand am parcat, nici cand am plecat, o jumatate de ora mai tarziu, incat - cu un gest de lehamite - mi-a facut semn sa plec naibii de-acolo. Ceea ce am si facut.
Cele doua intamplari m-au facut sa cad pe ganduri. Acum sunt sigur ca, in Romania, se poate face blatul si pe avion - de fapt, mi-am amintit ca am si vazut asta, si anume in aeronava prezidentiala, cu ani in urma. Si mai unde? Daca ma gandesc cati vanzatori adormiti am vazut prin magazinele care vand vara blanuri de nurca - mai exact, le expun, ca de vandut nu prea se arata - as zice ca si in comert.
Dar in institutiile de stat? Oare in Parlament, de pilda, se poate face blatul?
tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO