Ziarul de Duminică

Cum poţi vedea viitorul/ de Ziarul de duminică

Cum poţi vedea viitorul/ de Ziarul de duminică

Cum poţi vedea viitorul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.12.2011, 00:05 70
John Major Jenkins - Povestea anului 2012

Traducere din engleză de Monica Vlad. Cartea este o călătorie fascinantă prin istoria civilizaţiei maya, extrem de avansată într-o mulţime de domenii: astronomie, matematică, arhitectură, artă şi mitologie. Bazându-se pe o documentaţie temeinică, studiul lui Jenkins acordă o atenţie specială "celei mai controversate date din istorie". Pe 12 decembrie 2012 se sfârşeşte un ciclu amplu din Calendarul Lung al civilizaţiei maya. Mayaşii au anticipat că, la acea dată, Pământul, Soarele şi centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, se vor afla într-o "aliniere cosmică" extrem de rară. Mulţi cred că lumea, aşa cum o cunoaştem acum, va suferi o transformare în 2012, dar puţini sunt la curent cu semnificaţia acestei date. În studiul de faţă veţi descoperi: cum au conceput mayaşii calendarul al cărui sfârşit de ciclu va fi în 2012 şi cum funcţionează acesta; cum a fost redescoperit calendarul antic în vremurile moderne; cum a fost abordat subiectul legat de anul 2012 de către savanţi, îndrumători spirituali şi cultura populară; care sunt principalele controverse şi enigme din jurul acestui subiect; cum putem alege din cantitatea uriaşă de informaţii pe tema respectivă, folosind străvechile învăţături ale civilizaţiei maya pentru a înţelege locul nostru în istorie.

John Major Jenkins este un cercetător independent, specializat în studiul filosofiei şi cosmologiei maya. A publicat numeroase cărţi şi articole ştiinţifice şi a călătorit frecvent în Mexic şi America Centrală, implicându-se activ în conservarea acestor zone încărcate de mit şi istorie.


Trevor Norton - Ochi holbaţi şi păr vâlvoi. Experimente medicale ciudate care ne-au salvat viaţa
. Traducere din engleză de Bogdan Perdivară. În perioada victoriană, un doctor faimos pe nume Jack Haldane spunea: "nu experimenta niciodată pe un animal ceea ce poţi experimenta pe un om". A inhalat nişte gaze periculoase pentru a testa eficienţa măştii de gaze, pe care o inventase. Făcând acest lucru, i s-au încins creierii şi i-a ieşit fum pe urechi. De unde şi titlul acestei cărţi: Ochi holbaţi şi păr vâlvoi!
O carte care ne familiarizează cu ceea ce înseamnă cercetarea ştiinţifică aplicată pe propria piele şi ne oferă un tablou viu al unei lumi în care medicii testau pe ei înşişi substanţe mai mult sau mai puţin ciudate pentru a observa reacţiile organismului uman la ele. Poveştile din cartea lui Trevor Norton sunt, rând pe rând, incredibile, tulburătoare sau absurde. Un chirurg concediat şi-a înfipt un cateter în inimă, după care... a ajuns să câştige Premiul Nobel. John Hunter, doctorul lui George al III-lea, s-a infectat înadins cu gonoree şi sifilis, sperând să găsească remediul împotriva acestora, un doctor francez a ieşit în largul Oceanului Atlantic, plutind în derivă, pentru a vedea cât de mult poate supravieţui un naufragiat, iar celebrii soţi Curie s-au infestat cu elemente radioactive pentru cercetări care au ajutat imens umanitatea.
Într-un stil jucăuş şi plin de umor, Trevor Norton, biolog şi profesor emerit la Universitatea din Liverpool, ne invită să-i cunoaştem pe marii excentrici ai lumii care nu au ezitat să se supună singuri la tot felul de experimente medicale în folosul umanităţii.


Lisa Sanders - Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale şi arta de a formula diagnostice.
Traducere de Ciprian Şiulea. Niciodată, în toată istoria umanităţii, medicii n-au avut la dispoziţie cunoştinţele, instrumentele şi abilităţile de care dispun astăzi pentru a pune un diagnostic. Şi totuşi, se comit erori, se ratează diagnostice. Simptome sau teste sunt greşit interpretate, deşi medicina din zilele noastre are la dispoziţie aparatură de ultimă oră. Cartea aceasta prezintă o serie de cazuri dificile, în care stabilirea diagnosticului ajunge să fie o adevărată intrigă poliţistă, cazuri în care medicii având în grijă pacienţi aflaţi pe moarte sau suferind de boli rare sunt realmente descumpăniţi. În "Fiecare pacient spune o poveste", Dr. Lisa Sanders vorbeşte despre drama doctorilor care luptă să rezolve aceste complicate dileme medicale, pentru că, în fond, a găsi diagnosticul exact este o artă a cărei miză este salvarea vieţii. Diagnosticele greşite sunt vinovate pentru 17% din erorile medicale. Un bun diagnostician - aşa cum este Dr. House - se pricepe la enigme; foloseşte o arie largă de abilităţi, inclusiv arta de mult uitată a examinării fizice, pentru a rezolva misterul bolii. Cartea aceasta are ritmul alert şi captivant al unui roman poliţist. Pe lângă capacitatea ei înnăscută de a rezolva cazuri dificile, Lisa Sanders se bazează şi pe experienţa ei de medic internist, scriitor şi consultant al serialului Dr. House.
Lisa Sanders este lector la Şcoala de Medicină, Universitatea Yale, şi profesor în programul Yale's Primary Care Internal Medicine Residency. Deţine o rubrică foarte populară în The New York Times Magazine, care a stat la baza celebrului serial de televiziune Dr. House.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO