Ziarul de Duminică

Cum să te lupţi cu marile corporaţii/ de Stelian Ţurlea

Cum să te lupţi cu marile corporaţii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

23.05.2013, 23:56 70

John Grisham este unul dintre cei mai cunoscuţi şi vânduţi romancieri americani, scrie şi publică de multă vreme în ritm constant de un roman pe an – 18 thrillere juridice până acum, dar şi alte genuri, romane umoristice, romane pentru tineri ş.a. Pentru câteva, care au fost şi ecranizate cu succes egal, va rămâne în fruntea genului – „Firma”, „Cazul Pelikan”, „Juriul” ş.a. „Litigiul”*), apărut în 2011, este un thriller agreabil, o excelentă carte de vacanţă, dar care nu se ridică la nivelul marilor romane ale lui Grisham. Asta nu înseamnă că nu poate fi citit cu plăcere şi amuzament.

Finley&Figg este o firmă de avocatură de nişă, autointitulată „firmă butic”, care nu are drept personal decât doi avocăţei fără mare dăruire profesională, dornici să dea o lovitură fără să se implice prea mult, specializaţi în divorţuri rapide şi cazuri de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, cu un bonus ocazional dacă e vorba şi de coliziune. Cei doi sunt practic nişte luzeri, care n-au avut în două decenii de activitate nici măcar un singur proces mare, cu juraţi şi trăiesc la limita supravieţurii. Dar când li se alătură, printr-o întâmplare, David Zinc, un tânăr avocat atins de oboseală cronică într-un mare trust în care lucrează câte 80 de ore pe săptămână, toate se schimbă. Cei trei ajung să se implice într-un proces cu o companie farmaceutică foarte puternică după ce unul dintre medicamentele lansate pe piaţă de aceasta pare să fie cauza unui număr de cazuri de decese. Lipsa de etică a companiei, care angajează armate de avocaţi să-i apere interesele şi reputaţia şi care risipeşte pur şi simplu milioane de dolari pentru a-şi atinge scopurile este cât se poate de credibilă, deşi şarjată. O luptă între David şi Goliat în care, ca de obicei, uriaşul iese învingător; dar, în paralel şi o miniluptă în care David câştigă. Romanul fiind unul poliţist, e suficient să spunem atât.

De ce se deoesebşte acest roman de precedentele ale lui Grisham, încât unii comentatori americani au ajuns să-l suspecteze că a folosit pentru a-l scrie „ajutoare” incapabile să se ridice la nivelul său? Cartea are umor în prima treime, care se pierde pe parcurs, şi e lipsită de suspansul incredibil al precedentelor; povestea e bună, dar este predictibilă; personajele sunt pe alocuri inconsecvente; tânărul avocat este uşor incredibil, pentru că nu are niciun motiv să-şi pună în pericol averea personală pentru cei doi şi, mai ales, să împartă cu ei beneficiile obţinute de unul singur; e uşor deranjant, tezist contrastul dintre marile coropraţii ahtiate după profit, capitaliştii răi, şi masele de consumatori neştiutori şi needucaţi, mai cu seamă imigranţi, exploataţi fără milă; în sfârşit, lipseşte suspansul precedentelor romane, conflictul e suficient de previzibil.  

Cu toate acestea cartea se citeşte cu plăcere – chiar şi în această traducere, din păcate cu destule hibe – şi, ca şi în alte romane ale lui John Grisham, este descris excelent sistemul legal american, chiar dacă autorul amestecaă bătălia legală cu ficţiunea.

 

*) John Grisham – Litigiul, Editura RAO. Traducere din limba engleză de Ianina Marinescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO