Ziarul de Duminică

Cum se fac milionarii in dolari

09.06.2004, 00:00 12



De multe ori, sunt sigur, v-ati intrebat - ca si mine, ca si oricine: "Si totusi, cum naiba ajung unii sa faca milioane de dolari!?" E foarte comod, psihologic vorbind, sa scapi de obsesie tragand concluzia ca toti au furat de undeva, ca nu exista averi cinstite, ca - deci - faptul ca eu n-am milioane de dolari este exclusiv urmarea atitudinii mele oneste.



De unde si mitul lui "sarac, dar cinstit". Dar, parafrazand celebrul proverb bulgaresc, decat sarac si cinstit, n-o fi mai bine bogat si cinstit?



In acelasi timp, de partea cealalta a baricadei, este la fel de convenabil sa o tii sus si tare ca marile averi se construiesc pe baza de curaj, inteligenta, competenta profesionala si alte vreo zece-cincisprezece calitati cu care Domnul te-a inzestrat si nu asteptau decat economia de piata ca sa se manifeste plenar. Ramane, insa, incomoda intrebare: Daca Fane are de o mie de ori mai multi bani decat mine, o fi Fane de o mie de ori mai destept si/sau curajos, competent etc.?



Dincolo de aceste tribulatii fatalmente subiective, modul in care se "fac" milionarii in dolari este foarte simplu. Exista un model, cunoscut (dar insuficient analizat) prin fascinanta sintagma numerica 6/49. Din cand in cand, un fericit salta de la Loto o suma fabuloasa, chiar de ordinul milioanelor de dolari. La marii castigatori trebuie adaugati si cei care se aleg cu ""oar" cateva sute de milioane de lei. In paranteza fie spus, atat Loteria, cat si statul isi trag mari halci din aceste castiguri, dar nu asta ne-am propus sa discutam aici. De unde vine atata banet? Pai, de la dumneavoastra, doamnelor, domnisoarelor si domnilor. Un mare numar de oameni cotizeaza cu mici sume care, totalizate in poturi fabuloase, ajung la un mic numar de oameni. Simplu ca buna ziua si, mai ales, de buna voie si nesiliti de nimeni!



Nu altfel stau lucrurile in cazul celorlati milionari. De fiecare data cand cumparati o paine, contribuiti la averea proprietarului fabricii de paine. Cu foarte putin, e drept. Dar noi suntem multi si mancam multa paine. Si intindem unt pe paine, desi are colesterol si bem apa minerala, desi face pietre la rinichi. Si tragem cateva beri pe saptamana (pe zi sau pe ora - dupa caz), desi face tensiune.



Bine-bine, dar cum a ajuns ala sa aiba fabrica, in vreme ce eu n-am nici macar un atelier de festonat mosmoane? Ei, asta e alta poveste... Noapte buna, copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO