Ziarul de Duminică

Dalles-ul artelor foarte frumoase

Dalles-ul artelor foarte frumoase
03.12.2008, 15:14 33

Ceea ce s-a intamplat la acest TAFF' 08, in aceasta superlativa formulare si viziune, care a reinviat, literalmente, imaginea de peste 60 de ani a Dallesului marilor show-uri expozitionale, are deja conotatii de initiativa si inteligenta manageriala care depasesc tot ceea ce s-a incercat pana acum in materie de fezabilitate reala si coerenta a pietei autohtone de arta. Conceptul materializat in TAFF incorporeaza, obiectiveaza si responsabilizeaza energia investitionala si imaginativa a 20 de galerii si forme asociative de arta contemporana, toate private si puse sub egida Fundatiei Culturale timisorene: "ART-Pronis"! La care s-a aliat, sub titlu de cooperare organizatorica, dar si de parteneriat de potentiale oferte comerciale, cu un aport de selectie si consistenta valorica a esantioanelor artistice supuse acestei competitii ad-hoc de marchetizare a artefactelor artistilor in viata, Muzeul National de Arta Contemporana MNAC. Pentru inceput, au fost aliate si cateva puternice "brand"-uri de comert cu antichitati - piese rare si valoroase de mobilier, argintarie, cristaluri, portelanuri, bibliofilie si carte rara, dar si replici actuale ale obiectelor de acest gen. Un excelent raion a fost ocupat, spre exemplu, de Casa de editura si arte grafice "Paideia", si o surprinzatoare firma de restaurare si reconditionare a mobilierului de epoca din Ialomita!

Este evident ca in spatele acestei serioase si coerente initiative se afla buni cunoscatori ai domeniilor, ce fac obiectul acestui tip de oferte comerciale. Dar si oameni cu dare de mana si impatimiti ai pariului cu eternitatea prin mijlocirea valorilor artistice perene! Sindicalizarea, in premiera, a unor astfel de energii investitoare nu poate fi decat de bun augur pentru instituirea unei reale si viabile agore artistice marchetizate, intr-o tara unde productia contemporana de arta plastica este viguroasa si com petitiva.
Evident, nu puteau lipsi galeriile de avanpost, la noi periferic situate, deocamdata, in topografia marilor noastre orase, aglutinate in jurul unor initiatori artisti, de regula tineri si lipsiti de complexe - cum ar fi galeriile: "H-art"; "Posibila"; "Curtea Veche": "Kalina"; "Anaid", gruparea "IRA".
Standurile active ale acestui prim "TAFF-08" cuprind, ca si la marile targuri de la Paris (FIAC), Viena, Sao Paolo, Dubai, Edinburgh, doar puncte acrosante de interes vizual major. In rest, stau la indemana cercetarii imediate a celor interesati cu adevarat cataloage, informatie digitalizata, consultatie antreprenoriala directa. Au fost in Dalles, de aceasta data, si un putin vehiculat exemplar Dali din ceramica pictata cu glazuri colorate, si Luchian, si Mutzner, si Ciucurencu, si Aurel Baiesu, si Petrascu, si Darascu, in versuri de referinta... Dar si Catrinescu, Coltofeanu, Grimalschi, Mirel Zamfirescu (intr-o rarisima demonstratie de eminenta virtuozitate stilistica), o fabuloasa, prin "tineretea" ei, alveola-recital Setran, Sabin Balasa, Alin Georghiu, Cilievici, Mitroi, Paul Neagu, Apostu, Maitec, Pacea, Vasile Grigore, Marginean, ca si mai tinerii si novatorii Preda-Sanc, Petru Lucaci, Gorzo, Al. Radvan, M. Tara, Ec. Vrana, Viorel Grigore, Darie Dup, Ciprian Paleolog, Tolici, M. Raduta, Iancut, Mircea Roman. "TAFF"-Bucuresti nutreste ca in viitorul proxim sa poata accede in "conferia" europeana a marilor si elitistelor targuri de arta contemporana, gratie exigentelor valorice si de piata foarte inalte pe care isi propune sa le promoveze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO