Ziarul de Duminică

De la comic la cosmic GALERIE FOTO

De la comic la cosmic GALERIE FOTO

De la comic la cosmic

22.06.2012, 00:01 64

Am privit întotdeauna cu circumspecţie emfaza cu care anumite organizaţii îşi decorează numele, adăugându-i un "profi", "prof", "professional" în coadă. După cum am fost mereu surprins de cei care, vorbind despre ei, se autointitulează "profesionişti", fie că este vorba despre cibernetică, management, artă sau ecarisaj, ulei de măsline sau onomatopee.

Urmăresc, de circa un an de zile, eforturile manageriale ale unei galerii noi, condusă energic şi poziţionată straşnic (str. Nanu Muscel, în inima Cotrocenilor): Elite Prof Art. Care, deci, nu e doar "prof", ci şi "elite". Mărturisesc că, după primele lor ieşiri la rampă, onorabile în anvergură, bine organizate tehnic, depăşind cadrul general al întreprinderilor mici sau familiale, am avut aşteptări înalte de la acel "prof" din numele galeriei. Iată că, acum, o nouă expoziţie, sub semnătura Ioanei Veronica Mamali, mă întoarce la temerile şi prejudecăţile sus enunţate.

Autoarea este absolventă de arhitectură în România şi trăieşte, de ani buni, în Statele Unite. Unde, în chip de passe-temps, pictează, desenează, grafichează sau cum s-or mai fi numind încercările sale plastice. Lucrările expuse la Elite nu trădează o clipă rigoarea "liniei de arhitect", preocuparea pentru volum sau grija pentru perspectivă. Universul plastic stă acoperit sub o placentă de lirism, de vag, de aproximativ, unde tehnica nu-şi are locul, unde viziunea înseamnă doar ton decontractat şi volubilitate, iar tematica se întinde de la scene comice, de bandă desenată (vezi struţul cu ciocul strivit de gard), la manipulări cosmice, cu oameni-marionete şi fiinţe-păstaie, care se împletesc în spaţii cu cromatică violentă, erupţii vulcanice şi erupţii (sentimental vorbind) acneice. E o arie de preocupări în care singurul lucru făcut profesionist, temeinic, este diletantismul.

Ioana Veronica Mamali

Născută 1946 Judeţul Prahova.

Absolventă 1968 Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" Bucureşti.

Programul complex în educaţia artistică oferit de Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti ( desen, pictură, modelaj, desen ethnic, perspective ) a stimulat plăcerea şi abilităţile de exprimare prin imagini.

Locuieşte în oraşul Dubuque, Iowa, Statele Unite, împreună cu soţul, Cătălin Mamali, doctor în psihologie. Îşi dedică timpul artei, pictând în culori de apa, în ulei, grafica în creion, carbine, tuş.

Lucrări aflate în colecţii particulare: Austria, Belgia, Canada, Elveţia, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite ale Americii şi muzee din Statele Unite ale Americii.

EXPOZIŢII (selectiv)

2002

Roundtree Gallery Paltteville Wisconsin menţiune

2003

Roundtree Gallery Paltteville Wisconsin premiu

Expoziţia anuală a Asociaţiei Artiştilor Plastici din Wisconsin Madison Wisconsin

2004

Chait Gallery Iowa City Iowa Five Architects aş Painters

Expoziţia anuală a Muzeului de Artă Dubuque Iowa ( licitaţie în beneficial muzeului )

2005

Clare Bank Paltteville Wisconsin Expoziţie individuală

City Gallery Iowa City Iowa

Expoziţia anuală Iowa Watercolor Society, Museum of Art Waterloo Iowa ( lucrări acceptate prin juriu de evaluare )

Expoziţia anuală a Muzeului de Artă Dubuque Iowa ( licitaţie în beneficial muzeului )

2006

Expoziţia anuală Iowa Watercolor Society Cedar Rapids Iowa ( lucrări acceptate prin juriu de evaluare )

Expoziţia anuală a Muzeului de Artă Dubuque Iowa ( licitaţie în beneficial muzeului )

Expoziţia Dubuque Bank and Trust expoziţie de grup

Lucrări depuse la Mississippi River Museum Branch o Smitsonian Museum

2007

Bienală de Artă a Statelor Illinois, Iowa şi Wisconsin Muzeul de Artă Dubuque Iowa ( lucrări acceptate prin juriu de evaluare )

2008

Expozţia anuală a Muzeului de Artă - Dubuque - Iowa

2009

Expozţia Dubuque Bank and Trust - expoziţie de grup

2010

Expozitie Dubuque Bank and Trust - expoziţie de grup

Lucrări aflate în colecţii particulare: Austria, Belgia, Canada, Elvetia, Marea Britanie, Polonia, România, Statele Unite ale Americii şi muzee din Statele Unite ale Americii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO