Ziarul de Duminică

De la mare

30.06.2006, 15:23 27

Multi plasticieni au ocolit, voit sau nu, peisajele marine. Iar aproape toti s-au ferit sa picteze plaje. Era un subiect cam incomod pentru perioada proletcultista, pentru ca nu arata oameni la munca, a fost o tema nelalocul ei poate in prima jumatate a secolului trecut, pe motive de morala, dar lipsa temei din opera artistilor care au iubit marea, care au fugit mereu pe plaje cat mai ferite de aglomeratie si de ochii autoritatilor, care au lasat sa se lanseze legende despre distractiile lor pe plajele de la 2 Mai si Vama Veche este intr-un fel ciudata. In lista marilor maestri ai picturii romanesti, avem destul de putine nume care au reusit capodopere "pe plaje". Avem ceva marine, imagini ale tarmurilor sau ale falezelor salbatice. Plus Balcicul, locul de gratie care a daruit atat de multe lucruri pasionale artelor de la noi. Uneori doar subiectul este suficient pentru a ridica interesul pentru artisti, care altfel isi gasesc greu cumparatori. A fost cazul lui Ion Dobosariu, autor refuzat uneori de organizatorii de licitatii din cauza stilului comun, dar care a devenit atractiv cu o panza ce prezinta Palatul Reginei de la Balcic pentru care s-a platit de zece ori mai mult decat cota obisnuita a autorului, 3.000 lei. Nu este clar daca imaginea a fost pictata la fata locului, sau este imprumutata dupa o vedere sau fotografie.
Revenind la subiectul plajelor, avem o exceptie de geniu: Florin Niculiu. In cazul sau, peisajele marine, dar si plajele au devenit locuri fantastice, de poveste. Niculiu este un artist a carui valoare nu a fost inca impusa pe piata, iar la licitatii au ajuns mai degraba lucrari nereprezentative. S-a strecurat insa o lucrare exceptionala, care are chiar ca subiect o plaja, Innoptare pe plaja la Vama Veche, iar pretul de pornire nu a fost deloc mare: 3.200 lei. O pasionata a plajelor ex-necomerciale de la 2 Mai - Vama Veche a fost fiica lui Delavrancea, Niculina Dona, care a lasat o serie de studii in tus cu personaje feminine facand "baie de soare". Nu se bate nimeni pentru ele, sunt scoase la licitatii ocazional, iar uneori raman fara oferte, desi preturile de pornire au fost intre 200 si 600 lei.
Se vand ceva mai bine peisajele marine, cu sau fara personaje, iar daca autorul este strain, atunci preturile pot urca spectaculos. Nu vorbim aici de tablourile care reperezinta Venetia, un subiect preferat de majoritatea colectionarilor, si nici de exceptia, surpriza Aivazovski, celebrul Ivan Constantinovici, de la care a ajuns in Romania peisajul Clar de luna, achizitionat cu aproape 30.000 euro. Un capitol aparte il reprezinta imaginea tarmurilor, a falezelor salbatice. Le-au pictat Ion Pacea, Rodica Maniu, Gheorghe Petrascu (in cazul sau s-a platit un pret exceptional, 100.000 lei, pentru uleiul din 1934, Privind marea) etc.
Interesant este ca peisajele marine devin mai interesante pentru colectionari daca autorii sunt straini. F.R. Domel, R. Taylor, Jay Mason, Arthur Mendel sunt doar cativa dintre autorii de marine fara rezonanta pe la noi, dar pentru care s-a licitat in ultima vreme. Varful pare a fi Karl Kaufman (1843 - 1905) a carui panza Legendarul turn din portul Roterdam (semnata in pseudonim) a iesit in licitatie cu 5.000 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO