Ziarul de Duminică

De la realitate la simbol

De la realitate la simbol
10.11.2006, 18:46 116

Valeriu Susnea traieste si lucreaza la Buzau. Este profesor de arte vizuale la Liceul de arta din localitate, dar mai are si alte responsabilitati artistice si culturale in cadrul institutiilor patrimoniale si muzeale locale. Este initiator si coordonator dinamic si orgolios al unor prestigioase evenimente artistice de anvergura nationala - Tabara de icoane "Poiana Pinului", cu 11 editii succesive, si Simpozionul de pictura "Monteoru Art", trei editii anuale, cu sustinere eminamente privata. Este pictor si restaurator muralist, cu temeinice studii in materie, insusite la Universitatea de Arte din Bucuresti. Este autorul a numeroase lucrari de arta monumentala realizate in tehnici diferite in asezaminte bisericesti si civile din zona Buzaului, dar si la Bistrita, Focsani, Constanta, Tescani, Bucuresti. Actualul proiect expozitional de la Galeria "Apollo", este cel de al patrulea in Capitala, fiind si cel mai important si mai probator pentru seriozitatea si profesionalismul preocuparilor sale artistice.
O expozitie densa (peste 60 de lucrari) dominata de eseurile lui grafice, concepute in jurul unei incitante si de durata, dupa propriile-i declaratii, idei-problema expusa in forma trinitara: "Realitate-Oglindire-Simbol". Un principiu hegelian la origine, incorporat insa unei filozofii proprii, cu vadite accente lucrative motivante si ordonatoare intr-un perimetru al antitezelor deschise si polemice cu tendintele experimentaliste sterile sau mimetice ale momentului. O atitudine, s-ar putea intelege, aflata in raspar cu abordarile asa zis postmoderne, dar care afirma, de fapt, prin refuzul de abdicare de la instrumentarul tehnic si de la mijloacele de expresie consacrate de o indelungata experienta artistica a umanitatii, adevarul potrivit caruia elementele de innoire si de adecvare la modelele de sensibilitate si percepere ale lumii contemporane se gasesc in insasi substanta artei, nu in afara ei! Este motivul pentru care Susnea propune nu atat un discurs plastic insolit, in cautare de efecte epatante (i-ar fi fost usor sa o faca!), ci unul bine asezat in mestesug, de profesionist virtuoz, stapan pe mijloacele sale de expresie. Propune, de aceea, suite de compozitii grafice cu caracter narativ, un fel de saga ironica, persiflanta sau grotesca a moravurilor societatii in care traieste. O reflectare inteligenta, asadar, a realitatii imediate, cea osificata in propriile ticuri si neputinte, sau in gestul ridicol ori absurd, de unde decurge tratarea temelor in cheie simbolica, metaforica sau parabolica. Forme de sublimare in care linia desenului compune scene cand comice, cand dramatice sau de vodevil desuet, intr-un spirit alert si intr-o viziune ce denota o anumita gandire plastica liberala, perfect controlata si eminamente contemporana.
In acest spirit judecand actualul demers plastic al artistului, creatia sa se afla intr-o ilustra descendenta artistica, ce-si are originile in modele, la fel de moderne in expresie si atitudine la vremea lor ca si cele prezentate de Susnea astazi la "Apollo", precum Hogarth, Goya, Daumier, Lautrec, ca sa ne referim la cateva jaloane cardinale. O linie stilistica si o forma de discurs grafic foarte productiva in ultimul secol si mai bine, mai ales in Europa, cu reprezentanti afini si in zilele noastre, agreati de toate tipurile de privitori, inclusiv in spatiul cultural romanesc.
In grafica de sevalet, unde in expozitie sunt cateva compozitii de mare forta expresiva, admirabil sublimate in simbol si cu rafinament redate in expresie cromatica, Susnea se dezvaluie prin prisma calitatilor lui de pictor muralist. Sintetic si elaborat, cu respect pentru elocinta formei, chiar si atunci cand "reflectarea" (oglindirea) realitatii imbraca aspectul unei proiectii abstracte. Este maniera de joc liber pe care si-o asuma artistul in exercitiile sale de laborator, ca un reflex decompensator al rigorismului dogmatic in care se exprima de regula artistul muralist monumentalist ce este.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO