Ziarul de Duminică

Despre frumuseţe şi cruzime, sex şi violenţă, urâţenie şi ambiţie/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

16.05.2013, 23:59 125

Doina Ruşti

Mămica la două albăstrele

Editura Polirom

Un nou roman, de o actualitate uimitoare. Este povestea unei iubiri derulate pe fundalul schimbărilor politice din vara anului 2012. Un cameraman pe nume None, căsătorit şi cu valori stabile, se îndrăgosteşte de o cântăreaţă. Situaţia incontrolabilă scoate la suprafaţă alte revolte şi nefericiri vechi, care vor face ca viaţa lui să explodeze. Printre vedete, ştiri TV şi lupte politice, creşte treptat credinţa dureroasă că, dincolo de idealuri înalte de împliniri sociale şi chiar mai presus de familie, există o datorie a fiecăruia faţă de sine. Rolul reţelelor de socializare care tulbură şi pervertesc totul e copleşitor.

 

Natsuo Kirino

Grotesc

Editura RAO

Premiul Izumi Kyoka pentru Lietratură. „Natsuo Kirino ne prezintă din nou o Japonie aproape necunoscută. Aceasta este povestea a trei femei japoneze şi legăturile dintre frumuseţe şi cruzime, sex şi violenţă, urâţenie şi ambiţie din vieţile lor. Prostituate la Tokio, Yuriko şi Kazue au fost ucise cu sălbăticie, iar morţile lor lasă în urmă o sumedenie de chestiuni nerezolvate precum şi întrebarea de ce au sfârşit-o aşa. Pe măsură ce poveştile lor ni se dezvăluie într-o structură narativă ingenioasă mediată cu sânge-rece de sora mai mare a lui Yuriko, suntem purtaţi în trecut în vremea când erau toate trei elevele unei prestigioase şcoli - unde soarta le era decisă de o ierarhie socială strictă - şi le urmărim destinele de-a lungul anilor, precum şi lupta cu convenţiile sociale rigide. Pe de-o parte o analiză psihologică a psihicului feminin şi pe de altă parte o lucrare clasică de ficţiune noir.”

 

Viorica Răduţă

În două lumi

Editura Cartea românească

„Romanul nu este doar povestea unui liceu contemporan sau cea a unei femei singure – prizonieră, zi după zi, a visului şi a lumii reale –, ci şi preambulul unui viitor crud, dezumanizant plasat sub lentila ubicuă a camerelor video. Supravegherea continuă anihilează personalitatea, modifică individul, alienându-l; propria imagine în mişcare, gesturile, vorbele devin instrumente perfide de identificare, clasificare, autodenunţ, reprimare. Acest roman criptic, acid şi tandru totodată este prima consecinţă a terorii instituite de domnia «ochiului de sticlă»”.

 

Jamie McGuire

Fericirea începe azi

Editura Trei

Traducere din limba engleză şi note de Shauki Al-Gareeb. O excelentă radiografie a relaţiiilor dintre adolescenţi, îndrăgostiţi sau nu, fiecare cu problemele şi suferinţele proprii, în centrul poveştii aflându-se un tânăr cuceritor, căruia nu-i rezistă nicio fată – şi pe care le abandonează a doua zi după ce i s-au dăruti – şi o tânără supusă provocărilor, dar care rezistă. Băiatul cel rău o face să intre în viaţa lui printr-un pariu. Dar interensat în acest roman este prezenţa multor personaje secundare la fel de bine conturate. Un alt roman publicat iniţial doar pe internet, care a atins vânzări fabuloase.

 

Silvia Constantinescu

Exil

Oameni şi idei

Volumul 2

Silvia & Octavian Forlag HB

În 1980, Silvia Constantienscu, exilată în Suedia, a început, împreună cu soţul ei arhitectul Octavian Ciupitu, editarea publicaţiei „Curierul românesc”. În acest ziar au apărut în timp nenumărate interviuri cu români cunsocţi sau mai puţin cunsocuţi, toţi trăind în afara graniţelor României. După 1990, Sivia Cosntantienscu i-a abordat şi pe români, despre noile probleme ale ţării. În 1995 a strâns în volum interviurile realizate între 1981 şi 1995. Aceasta este al doilea volum, cu interviuri din perioada 1995-2010 – 40 de români din exil în ţări diferite care vorbesc despre cum se imt ca exilaţi, semnificaţia exilului, cum s-au adaptat în ţările care i-au adoptat, rolul bisericii printre exilaţi, acţiunile sau inacţiunile lor de ajutorarea a României ş.a.

 

Sandor Zsigmond Papp

Vieţi mărunte

Editura Polirom

Traducere din limba maghiară de Marius Tabacu. Născut în 1974 la Rădăuţi, autorul şi-a făcut studiile la Satu Mare şi Cluj, este jurnalist şi din 2005 coordonează departamentul cultural al cotidianului „Nepszabadag” din Budapesta. Acţiunea romanului se petrece, în cea mai mare parte, într-un orăşel din România comunistă, cu oameni obişnuiţi, temători, apăsaţi de istorie şi toate tarele ştiute – delatori, turnători, torţionari, profitori, ştabi scăpătaţi care încă mai cred în steaua lor, tineri dezabuzaţi care vor să plece din ţară cu orice preţ, chiar şi acela de a fi împuşcaţi la graniţă. O atmosferă apăsătoare şi îmbâcsită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO