Ziarul de Duminică

Despre poeţii bine hrăniţi

Despre poeţii bine hrăniţi
22.07.2010, 16:14 60

Intitulată forţat-spectaculos "Frigiderul cu cărţi", nouacarte a lui Victor Martin cuprinde eseuri (pretinse eseuri) scriseîntr-o stare de surescitare intelectuală, dar fără idei demne deluat în considerare. Iată primul paragraf din primul eseu,"Jumătate de măsură":

"Un poet bine hrănit devine un mic afacerist al culturii, aşacum pisica sătulă nu prinde şoareci. Toţi poeţii vor să aibă faimalui Eminescu, dar nici unul nu ar vrea să accepte vicisitudinilevieţii acestuia."

De ce devine un poet bine hrănit un mic afacerist al culturii -ne vine greu să înţelegem. Trebuie să gândeşti simplist (sau să nugândeşti deloc) ca să crezi că poetul funcţionează ca o pisică şică scrierea poemelor seamănă cu prinderea şoarecilor. Dacălucrurile ar sta aşa, societatea n-ar trebui decât să-i înfometezepe poeţi ca să obţină de la ei capodopere. Pe de altă parte, ideeacă "toţi poeţii vor să aibă faima lui Eminescu, dar nici unul nu arvrea să accepte vicisitudinile vieţii acestuia", lansată de NichitaStănescu în varianta, mai elegantă stilistic: "toţi poeţii vor săaibă opera lui Eminescu, dar nici unul viaţa lui", a fost preluatăşi repetată de mulţi autori înaintea lui Victor Martin, astfelîncât a devenit un truism. Este straniu ca astăzi cineva să ne-ocomunice ca pe o noutate.

Victor Martin merită respect pentru febrilitatea cu careparticipă sufleteşte la tot ceea ce se întâmplă în România. Iarmulte dintre observaţiile lui sarcastice sunt justificate.

Ceea ce dezamăgeşte şi, de la un moment dat, agasează în carteasa este scrisul propriu-zis, sentenţios, nervos-eliptic şi uneoriininteligibil:

"Atâta timp cât presa e făcută cu disperaţi, fomişti care nu sepot plomba în altă parte, nu vom avea o presă adevărată."

Ce înseamnă "fomişti care nu se pot plomba în altă parte"?Întrebarea ne urmăreşte multă vreme după încheierea lecturii. Sepoate spune, astfel, că rămânem totuşi cu ceva din cartea luiVictor Martin...

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator,dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mare ecou"Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărută în2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fostrăsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei).Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-aadus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune,"Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex.Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Ceaelectronică este alex2108145@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO