Ziarul de Duminică

Despre tragism sub diferite chipuri

Despre tragism sub diferite chipuri
15.06.2007, 16:34 20

Biblioteca Polirom nu se dezminte: nu exista saptamana fara cateva titluri noi. Dam seama de cateva dintre ele.

Kurt Vonnegut - Dick Ochi-de-mort. Rudy Waltz, naratorul romanului Dick Ochi-de-mort, are un destin tragic inca inainte de a se fi nascut. Tatal sau se imprieteneste cu nimeni altul decat Adolf Hitler, cu care impartaseste interesul fata de pictura si petreceri. Si cum raului ii este de ajuns sa apara in germen ca sa poata izbucni mai tarziu in toata amploarea lui, evenimentele ulterioare ajung sa capete proportii monstruoase. In timpul lunii de miere, parintii lui Rudy cumpara o colectie fabuloasa de arme. Tatal, pasionat de aceste mecanisme virile, isi invata fiul sa le utilizeze cu atata precizie, incat acesta ucide, accidental, la varsta de 12 ani, o femeie insarcinata. Traducere si note de Ana Maria Lisman.

Alberto Vasquez-Figueroa - Iguana. E povestea unui marinar, Oberlus, pe care colegii de echipaj il umilesc, il chinuie si il batjocoresc, pentru ca are fata brazdata de cicatrice infioratoare, care il fac sa arate hidos, ca o soparla. Incapabil sa mai reziste brutalitatii lor, Oberlus paraseste vasul si se refugiaza pe o insula pustie din Galapagos, declarand razboi intregii omeniri. In scurt timp, reuseste sa ia prizonieri niste marinari naufragiati, pe care ii transforma in sclavi si ii trateaza cu o cruzime cumplita. Dar cand in insula isi face aparitia Carmen, o baroneasa spaniola proscrisa de inalta societate din pricina spiritului ei libertin, Oberlus este nevoit sa faca fata unei provocari nesteptate: dragostea. Traducere din limba spaniola de Irina Dogaru.

Francois Weyergans - Franz si Francois. La douazeci de ani dupa moartea lui Franz, catolic practicant si autor de bestselleruri pe tema fidelitatii conjugale si a educatiei crestine, fiul sau, Francois, isi transforma tatal disparut in practicant al unui dialog virtual in care se amesteca tandretea si resentimentul. Declarat in unanimitate de presa literara drept unul dintre cele mai importante romane din ultimii ani, Franz si Francois a fost distins cu Grand Prix de la Langue francaise. Traducere din limba franceza de Ileana Cantuniari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO