Ziarul de Duminică

Despre Transilvania, altfel

Despre Transilvania, altfel
11.01.2008, 20:36 21

Dorita ca o celebrare muzicala a ideii de capitala europeana careia orasul Sibiu i-a facut fata - cum, necum - anul trecut, realizarea CD-ului Songs and Dances of Life (Cantece si dansuri ale vietii) a reusit, constient sau nu, mult mai mult decat atat.

Dupa coerenta intregului, am convingerea ca demersul admirabil al violistului Razvan Popovici - relizatorul proiectului - si al colegilor sai - pianista Diana Ketler si violistul Christian Nas - a fost unul minutios premeditat. De la cromatica albumului de pe a carui prima coperta ne fixeaza o scena dintr-o viata pentru a carei uitare platim tot mai scump, aceea a unui batran taran transilvanean intorcandu-se de la munca campului, pana la continutul de informatie al booklet-ului si cel muzical al CD-ului, totul proiecteaza ideea de spirit transilvan intr-o reconfortanta dimensiune a naturalului, a firescului.
Fie ca este vorba despre creatiile lui Bartok, Liviu Comes, Janacek, Schubert, Anatol Vieru, Dumitru Marinescu, Liszt, Martinu sau Ligeti, ai totusi senzatia unei curgeri unitare a atmosferei sonore pe parcursul celor nu mai putin de cincizeci si sase de miniaturi, unele grupate in cicluri tematice.
Cei trei interpreti ne fac sa intelegem ca, de fapt, dincolo de diferentele de culoare modala, toata aceasta muzica isi are originea intr-un spatiu cultural ale carui particularitati transcend granitele administrative de ieri si de azi ale tarii de dincolo de paduri. Spatiu de basm, dar si de viata reala paradoxala in tihna si cromatica sa vie si mereu schimbatoare, Transilvania reapare, ascultand acest album, precum amintirile bunicilor din filele ingalbenite ale unor stravechi albume de gravuri. Dorind - si reusind pe deplin - sa scoata in evidenta caracterul de placa turnanta intre cultura central-europeana si cea orientala, acest album se recomanda prin viziunea sa europeana in sensul cel mai generos al cuvantului. Dincolo de noul limbaj de lemn care a golit de continut un concept atat de cuprinzator precum cel al unitatii prin diversitate, aceasta muzica scrisa pe o intindere temporala care cuprinde sfarsitul de secol XIX si prima jumatate de secol XX ne aduce aminte ca viata oamenilor de atunci si de oricand nu este altceva decat o continua adaptare, mai mult sau mai putin inspirata, la natura inconjuratoare, la ciclurile-cercurile ei imperturbabile.
Jocul, Cantecul de catanie, Cantecul ironic, Colindele de Craciun, Sarbatoarea recoltei, cantecul de petit si cel de nunta, dansurile; asa este panoramata o viata care respecta natura respirand in umbra ideii "traieste, dar lasa si pe altul sa traiasca".
Altfel spus, o Transilvanie a oamenilor obisnuiti si curati, un spirit pe care astazi il mai aflam doar arareori ascuns sfios unde nu te astepti. O muzica a linistii, inteleasa si relevata in aceasta dimensiune de trei personalitati solistice cu un prestigios trecut, prezent si viitor artistic international.
Sub acest semn, cel al primatului cultural - singurul care dainuie cu adevarat in timp -, ar merita inteleasa, de catre toti cei care se consuma in politicianism, ideea de Transilvania. Numai asa, despre Transilvania, se va putea vorbi pasionant, la nesfarsit si intotdeauna altfel.
Pentru conformitate, albumul Songs and Dances of Life a aparut in toamna lui 2007 la Humanitas Multimedia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO